Neplýtvat potravinami a šetřit životní prostředí. Rady a doporučení dostanou návštěvníci festivalu Země na talíři. Zájemci si mohou vybrat z několika dokumentárních filmů o jídle, které rozvádějí problematiku možného nedostatku potravin v budoucnosti, nebo se zúčastnit diskuzí či workshopů.
Festival, který se koná 22. října v Olomouci, upozorňuje na to, jak zajistit dostatek kvalitních potravin pro všechny obyvatele planety. I nadále totiž trpí chronickou podvýživou okolo 800 milionů lidí. Podle profesora Jaroslava Doležela může mít nedostatek základních potravin dalekosáhlé důsledky, které ovlivní i obyvatele vyspělých zemí. Jde například o rychlý růst cen a inflaci, válečné konflikty, politickou nestabilitu a migraci. Letošní festivalové motto proto zní: „Chceme si svou budoucnost vyžrat? Nebo (na ni) raději vyzrát?“
Součástí programu bude i film o pesticidech nebo přednáška Jaká je cena živočišné stravy na talíři? Tu přednese organizátor olomouckého Veggie Festu Ondřej Plachý. „Pokud to s dodržením Pařížské dohody, která má omezit emise skleníkových plynů, myslíme vážně, musíme změnit způsob našeho uvažování a změnit naše chování. Začít můžeme sami u sebe,“ apeluje Plachý. V listopadu se festival uskuteční také v Praze a v Ostravě.
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny: Kniha, která zaujala svět. Malý princ potěší i utěší
Mám pro vás hádanku. Pochází z planetky B612, přeje si nakreslit beránka a už více než…