Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Festival ukazuje, jak lze skrz jídlo měnit svět k lepšímu

Zdroj fotografie: upol.cz

Neplýtvat potravinami a šetřit životní prostředí. Rady a doporučení dostanou návštěvníci festivalu Země na talíři. Zájemci si mohou vybrat z několika dokumentárních filmů o jídle, které rozvádějí problematiku možného nedostatku potravin v budoucnosti, nebo se zúčastnit diskuzí či workshopů.

Festival, který se koná 22. října v Olomouci, upozorňuje na to, jak zajistit dostatek kvalitních potravin pro všechny obyvatele planety. I nadále totiž trpí chronickou podvýživou okolo 800 milionů lidí. Podle profesora Jaroslava Doležela může mít nedostatek základních potravin dalekosáhlé důsledky, které ovlivní i obyvatele vyspělých zemí. Jde například o rychlý růst cen a inflaci, válečné konflikty, politickou nestabilitu a migraci. Letošní festivalové motto proto zní: „Chceme si svou budoucnost vyžrat? Nebo (na ni) raději vyzrát?“

Součástí programu bude i film o pesticidech nebo přednáška Jaká je cena živočišné stravy na talíři? Tu přednese organizátor olomouckého Veggie Festu Ondřej Plachý. „Pokud to s dodržením Pařížské dohody, která má omezit emise skleníkových plynů, myslíme vážně, musíme změnit způsob našeho uvažování a změnit naše chování. Začít můžeme sami u sebe,“ apeluje Plachý. V listopadu se festival uskuteční také v Praze a v Ostravě.

Související články

Zaručeně zlepší den

Nemůžete v noci spát? Vědci zjistili, co pomáhá proti nespavosti

Světová fotosoutěž roztomilých zvířat má finalisty. Je mezi nimi i fotka z Česka

Češi přišli s lékem na rakovinu. Nyní ho testují první pacienti

Vědci objevili nové výhody roušek. Zmírňují průběh nemoci a můžou nahradit očkování

Inspirativní rozhovor

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Přečtěte si rozhovor se studenty neurověd - Kryštofem a Vojtou, kteří tvoří podcast Brain We Are.