Vyrazili byste sami na večeři do restaurace? A vyrazili byste sami na večeři do restaurace, kde je jediný stůl? Na první pohled zvláštní myšlenka se v době (po)koronavirové proměnila ve skutečnost.
Co možná zní jako šílený nápad, má ve skutečnosti řadu výhod. Nebudou vás rušit okolní hosté ani vás nebudou trápit obavy z potenciální nákazy. Ve švédské restauraci Bord för en totiž večeří každý host naprosto sám, u stolu uprostřed rozsáhlé louky. Pro zachování maximální bezpečnosti je jídlo servírováno na dálku prostřednictvím košíku na laně. Menu je vegetariánské a v maximální míře využívá lokální suroviny.
Za nápadem stojí švédský pár Linda Karlsson a Rasmus Persson. Myšlenka se zrodila, když dvojice chystala na jaře setkání se svými rodiči, ale zároveň je nechtěla ohrozit – připravila pro ně proto venkovní posezení s pohoštěním a povídali si z bezpečné vzdálenosti. Podobnou příležitost pak nabídli veřejnosti.
Bláznovství? Vězte, že od poloviny května až do začátku srpna, kdy dočasná restaurace zavírá, byly všechny termíny obsazené. Lidi láká možnost večeřet uprostřed přírody i netradiční zážitek, pro někoho je stěžejní bezpečnostní hledisko. „Naprosto nádherný zážitek, jak z hlediska životního prostředí, tak z hlediska jídla. Sedět úplně sama u stolu na louce a trávit čas se sebou, to je skvělý nápad,“ kvituje zákaznice Birgitta Svensson.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Uzavřete se sebou čtyři dohody, které vám změní život
Jak se zbavit očekávání, předsudků a zažitých konvencí a najít skutečnou osobní svobodu? S tímto…