Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Evropský strom roku je z Česka. Zvítězila Chudobínská borovice

Zdroj fotografie: Evropský strom roku

Anketa, která hledá stromy s nejsilnějším příběhem, zná svého nejčerstvějšího vítěze. Hlas veřejnosti jednoznačně zvolil Chudobínskou borovici. Je to poprvé v desetileté historii projektu, kdy zvítězil tuzemský strom.

Třistapadesát let stará borovice zaujme ve svém příběhu především zajímavou polohou. Nachází se totiž na skalnatém ostrůvku v zatopené obci Chudobín na Vysočině, která ustoupila výstavbě vodní nádrže. Borovice je nejen významným orientačním bodem, ale i působivým důkazem vysoké odolnosti vůči rozmarům klimatu i působení člověka. V anketě s přehledem předstihla chorvatský Jinan z Daruvaru i topol z Ruska.

Projekt Evropský strom roku obecně vyzývá k péči o okolní krajinu. Příběh Chudobínské borovice to naplnil hned dvojnásob. Starosta obce Vír, pod níž oblast s borovicí spadá, totiž už dříve přislíbil, že zajistí dobrovolnickou výsadbu stejného počtu stromů, kolik hlasů borovice obdrží. Okolí vírské přehrady tak v budoucnu oživí neskutečných 47 226 stromů.

Související články

Zaručeně zlepší den

Zákaz telefonů ve školách? Kalifornie přichází se změnami

Smrtící mořský šnek bojuje s lidskou bolestí. Oceán je zásobárnou životně důležitých léků

Smíšené emoce existují. Podle vědců je život hořkosladký

Vídeňský párek se možná zapíše do seznamu UNESCO

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Víte, jak správně skladovat konkrétní potraviny? Jak zužitkovat suroviny do posledního kousku? Nebo…