Odborníci z Mendelovy univerzity díky své technologii mohou zachytit oxid uhličitý vznikající při kvasném procesu a přeměnit jej na kvasný plyn, který se dá použít k sycení nápojů. Zmenšují tím uhlíkovou stopu vinaření.
Množství oxidu uhličitého absorbují už hrozny na vinici. Při kvasném procesu vzniká během přeměny cukru na alkohol a samovolně uniká do ovzduší, což se vědcům povedlo zastavit. Navíc vzniklý plyn zachytí a využijí. Bublinky, které se uvolňují, trubkami jímají k dalšímu zpracování.
„Každá nádoba je připojená na potrubí, které odvádí CO2 z tanků. Potrubí ústí do detenční nádoby,“ popisuje technologii pro Českou televizi Dušan Černoch z Vinného domu v Bzenci, kde jako první zkouší novinku v praxi. Vysokotlaké čerpadlo pak oxid uhličitý natlačí do tlakových nádob. Ke koncovým spotřebitelům by se formou bublinkových nápojů mohl dostat již koncem tohoto roku.
„Je to úplně nová komodita, která v tento okamžik neexistuje. Tím, že vinařství každoročně uvolňuje tento oxid uhličitý do atmosféry jako skleníkový plyn, ta hlavní myšlenka je environmentální,“ přibližuje úmysl, který za nápadem stál, vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství Mendelovy univerzity v Brně Mojmír Baroň.
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat
Víte, jak správně skladovat konkrétní potraviny? Jak zužitkovat suroviny do posledního kousku? Nebo…