Čokoláda s vysokým podílem kakaa může pomoci snížit krevní tlak

Zdroj fotografie: freepik.com

Portugalští vědci přišli s objevem, který potěší všechny milovníky čokolády. Podle studie z Vysoké školy polytechnické v portugalské Coimbře může totiž několik čtverečků čokolády s 90 procenty kakaa přispět ke snížení tlaku. To vše hlavně díky silnému antioxidantu – flavanolu.

Vědci při výzkumu podávali 30 zdravým dospělým lidem ve věku od 18 do 27 let 20 gramů čokolády denně. Polovina přitom dostávala čokoládu s 55 procentním, druhá polovina s 90 procentním obsahem kakaa. Třicet dní před experimentem vědci změřili dospělým tlak, tep a tepenní tuhost. Dva dny po ukončení experimentu měření zopakovali.

Všem účastníkům experimentu se snížil krevní tlak, nejvíce však těm, kteří jedli přímo hořkou čokoládu. Portugalští vědci kladně vyhodnotili především testování na mladých zdravých lidech. Dospěli tak k názoru, že konzumace čokolády může sloužit jako účinná prevence pro zdraví srdce.

Autor článku