Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Čokoláda s vysokým podílem kakaa může pomoci snížit krevní tlak

Zdroj fotografie: freepik.com

Portugalští vědci přišli s objevem, který potěší všechny milovníky čokolády. Podle studie z Vysoké školy polytechnické v portugalské Coimbře může totiž několik čtverečků čokolády s 90 procenty kakaa přispět ke snížení tlaku. To vše hlavně díky silnému antioxidantu – flavanolu.

Vědci při výzkumu podávali 30 zdravým dospělým lidem ve věku od 18 do 27 let 20 gramů čokolády denně. Polovina přitom dostávala čokoládu s 55 procentním, druhá polovina s 90 procentním obsahem kakaa. Třicet dní před experimentem vědci změřili dospělým tlak, tep a tepenní tuhost. Dva dny po ukončení experimentu měření zopakovali.

Všem účastníkům experimentu se snížil krevní tlak, nejvíce však těm, kteří jedli přímo hořkou čokoládu. Portugalští vědci kladně vyhodnotili především testování na mladých zdravých lidech. Dospěli tak k názoru, že konzumace čokolády může sloužit jako účinná prevence pro zdraví srdce.

Související články

Inspirace

Optimismus snižuje riziko srdečního selhání

Inspirace

Přísná dieta může pomoci při léčbě cukrovky

Inspirace

Český profesor přišel na objev, který může zefektivnit léčbu rakoviny

Inspirace

Pobyt na sluníčku může prodloužit život člověka až o dva roky

Zaručeně zlepší den

Čeští vědci hlásí objev v boji proti rakovině. Nové léky jsou až stokrát účinnější

Praha znovu ovládla anketu o nejlepší místo pro život. Zjistěte, jak se umístil váš kraj

Průlom v boji proti koronaviru. Nový test přináší přesné výsledky už za 90 minut

Brněnští vědci vyvinuli nový tlumič pro vlaky. Zvýší jejich rychlost a ochrání koleje

Inspirativní rozhovor

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Přečtěte si rozhovor se studenty neurověd - Kryštofem a Vojtou, kteří tvoří podcast Brain We Are.