Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Co mám na talíři, to sním. Projekt zamezuje plýtvání jídla ve škole

Zdroj fotografie: Pixabay.com

V nemocnicích, školách a dalších zařízeních jsme často svědky plýtvání jídlem, kdy část porce letí do koše. Ředitel základní školy ve Ždírci nad Doubravou se rozhodl neuspokojivou situaci změnit pomocí akce s heslem „Co mám na talíři, to sním!“. Výsledky se dostavily, zbytků je nyní minimum.

Plýtvání jídlem je především neekonomické. Ředitel školy Ota Benc udělal průzkum, jehož výsledky byly alarmující. „Zjistili jsme, že třicet, padesát, i více porcí se denně vyhodí. Kdyby se to mělo přepočítat na škody, tak to vycházelo doslova na statisíce,“ uvedl Benc. Zjistilo se přitom, že spousta dětí a rodičů se mnohdy zapomene do nabídky jídel podívat a zvolit preferovanou variantu oběda. „Dost často si děti i rodiče druhou volbu neobjednají. Například ryba není oblíbené jídlo, ale je na pozici jedna, takže ji mají automaticky. Na pozici dvě je jídlo, které by bylo akceptovatelné, ale oni si je nevyberou, protože když to nebudou chtít, tak to vyhodí,“ přiblížil ředitel jeden z důvodů vysokého počtu zbytků.

Situaci pomohla změnit osvěta mezi dětmi, kdy jim bylo vysvětleno, že je jejich zodpovědnost, aby to, co mají na talíři, snědly. V důsledku toho se zvedl počet objednávek dvojek, zároveň si děti více říkají, kolik jídla chtějí. Není problém, aby si šly dvakrát třikrát přidat. Podle vedoucí kuchařky Renaty Petruželkové a vedoucí školní jídelny Miroslavy Ligmajerové se jedná o 75 až 80procentní zlepšení.

Zdroj: iRozhlas.cz

Související články

Zaručeně zlepší den

Blíží se konec palmového oleje? Vědci našli zdravější a zelenější alternativu

Lidé v Thajsku staví malé útulky pro toulavé psy

V pražské Kotvě se otevírá největší Retro muzeum v České republice. Zaměřuje se na 70. a 80. léta 20. století.

Jak zní černá díra? Poslechněte si její zvuk

Inspirativní rozhovor

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Nahlédněte do zákoutí dnešních vztahů. Příběhy Kláry Haunerové napsal sám život

Inspirace z knihovny: Nahlédněte do zákoutí dnešních vztahů. Příběhy Kláry Haunerové napsal sám život

Životy mileniálů nejsou jednoduché. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že jde především o zábavu…