Česko je rájem kvalitní čokolády, v Brně vyrábí druhou nejlepší na světě

Zdroj fotografií: Unsplash
Z domova 2 minuty radosti

S nadsázkou by se dalo říct, že co Čech, to milovník čokolády. Podle dostupných dat roste poptávka po kvalitní hořké čokoládě i netradičních příchutích. Pro opravdové delikatesy pak naštěstí nemusíme daleko.

Mezi úspěšné tuzemské výrobce čokolády patří brněnská manufaktura Ajala. Vystačí si přitom pouze se dvěma základními surovinami, přesto, anebo možná právě proto, získala prestižní ocenění. Jejich čokoláda s pomeranči a sušenými květy obsadila v mezinárodní soutěži International Chocolate Awards 2018 úctyhodné druhé místo. S dalšími dvěma příchutěmi se pak umístili na bronzové pozici.

A v čem tkví jejich tajemství? Údajně se kromě ruční výroby skrývá v kombinaci starých metod, moderních postupů a také ve výběrových kakaových bobech z ověřených destinací. Kromě nich pak tvoří základ každé čokolády šťáva z cukrové třtiny zvaná panela, kterou výčet hlavních surovin končí. Milovníci čokolády si tak mohou dopřát nejen její čistou výraznou chuť, ale i zdravotní benefity, které se jí připisují – od povzbuzení a doplnění minerálů, až po antidepresivní účinky.

Zdroj: ajala.cz; lidovky.cz

Související články

Zaručeně zlepší den

Vědci objevili v krvi pacienta protilátku, která ničí koronavirus

Online zábava během karantény: divadelní představení i lekce jógy

Lékařům se podařilo vyléčit už druhého pacienta s HIV

Šije celá země. Česko tvoří roušky v době koronavirové

Inspirativní rozhovor

Tomáš Adamec

Přečtěte si příběh dvacetiletého studenta, který svým nadšením a pílí zlepšuje kvalitu života ve své obci.

Tomáš Adamec