Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Česko je rájem kvalitní čokolády, v Brně vyrábí druhou nejlepší na světě

Zdroj fotografií: Unsplash

S nadsázkou by se dalo říct, že co Čech, to milovník čokolády. Podle dostupných dat roste poptávka po kvalitní hořké čokoládě i netradičních příchutích. Pro opravdové delikatesy pak naštěstí nemusíme daleko.

Mezi úspěšné tuzemské výrobce čokolády patří brněnská manufaktura Ajala. Vystačí si přitom pouze se dvěma základními surovinami, přesto, anebo možná právě proto, získala prestižní ocenění. Jejich čokoláda s pomeranči a sušenými květy obsadila v mezinárodní soutěži International Chocolate Awards 2018 úctyhodné druhé místo. S dalšími dvěma příchutěmi se pak umístili na bronzové pozici.

A v čem tkví jejich tajemství? Údajně se kromě ruční výroby skrývá v kombinaci starých metod, moderních postupů a také ve výběrových kakaových bobech z ověřených destinací. Kromě nich pak tvoří základ každé čokolády šťáva z cukrové třtiny zvaná panela, kterou výčet hlavních surovin končí. Milovníci čokolády si tak mohou dopřát nejen její čistou výraznou chuť, ale i zdravotní benefity, které se jí připisují – od povzbuzení a doplnění minerálů, až po antidepresivní účinky.

Zdroj: ajala.cz; lidovky.cz

Související články

Zaručeně zlepší den

Nemůžete v noci spát? Vědci zjistili, co pomáhá proti nespavosti

Světová fotosoutěž roztomilých zvířat má finalisty. Je mezi nimi i fotka z Česka

Češi přišli s lékem na rakovinu. Nyní ho testují první pacienti

Říkáte svým psům, že je máte rádi? Podle nové studie vám zvířata rozumí

Inspirativní rozhovor

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Přečtěte si rozhovor se studenty neurověd - Kryštofem a Vojtou, kteří tvoří podcast Brain We Are.