Česko je rájem kvalitní čokolády, v Brně vyrábí druhou nejlepší na světě

Zdroj fotografií: Unsplash

S nadsázkou by se dalo říct, že co Čech, to milovník čokolády. Podle dostupných dat roste poptávka po kvalitní hořké čokoládě i netradičních příchutích. Pro opravdové delikatesy pak naštěstí nemusíme daleko.

Mezi úspěšné tuzemské výrobce čokolády patří brněnská manufaktura Ajala. Vystačí si přitom pouze se dvěma základními surovinami, přesto, anebo možná právě proto, získala prestižní ocenění. Jejich čokoláda s pomeranči a sušenými květy obsadila v mezinárodní soutěži International Chocolate Awards 2018 úctyhodné druhé místo. S dalšími dvěma příchutěmi se pak umístili na bronzové pozici.

A v čem tkví jejich tajemství? Údajně se kromě ruční výroby skrývá v kombinaci starých metod, moderních postupů a také ve výběrových kakaových bobech z ověřených destinací. Kromě nich pak tvoří základ každé čokolády šťáva z cukrové třtiny zvaná panela, kterou výčet hlavních surovin končí. Milovníci čokolády si tak mohou dopřát nejen její čistou výraznou chuť, ale i zdravotní benefity, které se jí připisují – od povzbuzení a doplnění minerálů, až po antidepresivní účinky.

Zdroj: ajala.cz; lidovky.cz

Související články

Zaručeně zlepší den

České hlavičky uspíšily vývoj nového léku na koronavirus

Jak zabránit suchu v krajině? Podívejte se, jak originálně problém vyřešili na Šumavě

Proč prádlo usušené na slunci tak krásně voní? Dánští vědci tuto záhadu objasnili

Živé sekačky v Jeseníkách. Podívejte se, jak se seká tráva v souladu s přírodou

Inspirativní rozhovor

Občané samotní mohou mnohé věci ve městě změnit. Stačí jen chtít, říká Barbora Fodorová z Chcu to v Brně

Občané samotní mohou mnohé věci ve městě změnit. Stačí jen chtít, říká Barbora Fodorová z Chcu to v Brně

Přečtěte si rozhovor se zakladatelkou projektu Chcu to v Brně, jehož prostřednictvím brněnští studenti pomáhají občanům se podílet na veřejném dění.