Zajímavý způsob boje proti plýtvání s jídlem zvolil Adam Smith, který na severu Anglie otevřel v roce 2013 unikátní restauraci. Jeho cílem bylo a stále je zachraňovat potraviny, které by se jinak vyhodily, a měnit je v delikátní pokrmy. Jeho nápad s názvem Real Junk Food Project se rychle ujal a Smith se může dnes pyšnit již 120 restauracemi s podobným záměrem po celém světě.
Smith inspiroval svým bojem proti plýtvání potravinami mnoho lidí, a dodnes tak zachránil přibližně dvě stě tun jídla. Místo toho, aby skončilo v popelnici, kuchaři z něj vytvoří chutné pokrmy. Z potravin, které jsou v pořádku, jen mají prošlou záruční lhůtu, tak dnes vaří například ve Francii, Austrálii, USA, Jižní Koreji nebo Nigérii. Kromě toho se Smith zúčastnil i vaření pro britský parlament a během poučení o plýtvání jídlem jim naservíroval jídlo, které by jinak skončilo v popelnici.
Prvotním plánem Smithe bylo nakrmit chudé a pomoci lidem s nízkými či žádnými příjmy. Dnes projekt funguje tak, že podniky nabízí jídla za dobrovolný příspěvek zákazníka a pomáhá tak s nasycením lidem, kteří si nemohou dovolit drahé restaurace. „Někteří lidé přicházejí na kávu a kousek koláče a přinesou nějaké ty knížky. Jiní ale nemají žádné prostředky, aby mohli nějak přispět,“ vysvětlila Shena Cooper, která řídí s pomocí dalších dobrovolníků jeden ze Smithových podniků v Anglii.
Přečtěte si rozhovor s Danou Škorpilovou, která po padesátce skončila kariéru manažerky a začala pomáhat ostatním jako osobní trenérka a výživová poradkyně.