Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Angličan dobývá svět s restauracemi, které zachraňují jídlo před vyhozením

Ilustrační fotografie. Zdroj: Dollar Photo Club

Zajímavý způsob boje proti plýtvání s jídlem zvolil Adam Smith, který na severu Anglie otevřel v roce 2013 unikátní restauraci. Jeho cílem bylo a stále je zachraňovat potraviny, které by se jinak vyhodily, a měnit je v delikátní pokrmy. Jeho nápad s názvem Real Junk Food Project se rychle ujal a Smith se může dnes pyšnit již 120 restauracemi s podobným záměrem po celém světě.

Smith inspiroval svým bojem proti plýtvání potravinami mnoho lidí, a dodnes tak zachránil přibližně dvě stě tun jídla. Místo toho, aby skončilo v popelnici, kuchaři z něj vytvoří chutné pokrmy. Z potravin, které jsou v pořádku, jen mají prošlou záruční lhůtu, tak dnes vaří například ve Francii, Austrálii, USA, Jižní Koreji nebo Nigérii. Kromě toho se Smith zúčastnil i vaření pro britský parlament a během poučení o plýtvání jídlem jim naservíroval jídlo, které by jinak skončilo v popelnici.

Prvotním plánem Smithe bylo nakrmit chudé a pomoci lidem s nízkými či žádnými příjmy. Dnes projekt funguje tak, že podniky nabízí jídla za dobrovolný příspěvek zákazníka a pomáhá tak s nasycením lidem, kteří si nemohou dovolit drahé restaurace. „Někteří lidé přicházejí na kávu a kousek koláče a přinesou nějaké ty knížky. Jiní ale nemají žádné prostředky, aby mohli nějak přispět,“ vysvětlila Shena Cooper, která řídí s pomocí dalších dobrovolníků jeden ze Smithových podniků v Anglii.

Související články

Byznys

Nápad ústeckého studenta nabízí pomoc bezdomovcům i omezení plýtvání

Byznys

Bulharská studentka vymyslela revoluční tablet pro nevidomé

Byznys

Forbes zveřejnil seznam 30 talentovaných Čechů do 30 let

Byznys

Firma vyvinula ekologické lžíce, které lze sníst

Zaručeně zlepší den

Naděje pro pacienty se závažným průběhem covidu. Vědci zjistili, které léky napomáhají zotavení

Konec exekucí v Česku? Nový web pomáhá najít cestu z dluhové pasti

Jak motivovat děti k úklidu? Češi vymysleli hru, která domácí práce mění v zábavu

Nový způsob pěstování zeleniny podpoří lokální produkci potravin a soběstačnost

Inspirativní rozhovor

Po padesátce jsem začala žít nový život. Víru v sama sebe se snažím vštěpovat i svým klientkám, říká trenérka Dana Škorpilová

Po padesátce jsem začala žít nový život. Víru v sama sebe se snažím vštěpovat i svým klientkám, říká trenérka Dana Škorpilová

Přečtěte si rozhovor s Danou Škorpilovou, která po padesátce skončila kariéru manažerky a začala pomáhat ostatním jako osobní trenérka a výživová poradkyně.