Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Ministerstvo životního prostředí představilo pravidla pro zálohování PET lahví a plechovek, platit budou od roku 2025

3 minuty radosti
Ilustrační foto: Pixabay

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) představilo teze legislativní úpravy pro zálohování PET lahví a plechovek. V paragrafovém znění chce změnu zákona přestavit do konce letošního roku. Systém zálohování by měl začít fungovat v polovině roku 2025. Ministerstvo chce také podpořit projekty, které se zabývají recyklací odpadů.

Zákazníci budou s PET lahvemi nebo plechovkami zacházet podobně jako dnes se zálohovaným sklem. Při nákupu zaplatí zálohou, která bude stejná jak pro lahve, tak pro plechovky. Její přesná cena bude určená vyhláškou k zákonu, návrh počítá s výší 4-5 korun. Při vracení nápojových obalů nebude nutné je nijak vymývat, důležité je, že se vrátí včetně etikety, nezdeformované a nesešlápnuté, aby šlo naskenovat jejich unikátní EAN kód,“ vysvětluje ministr životního prostředí Petr Hladík.

Mezi pravidla, které MŽP představilo, patří například to, že místa odebírající zálohované obaly budou jasně určitelná a spotřebitelé budou mít k zálohovaným obalům jasné a srozumitelné informace. Povinnost zavést místo pro vrácení PET a kovových obalů bude platit pro obchodníky v prodejnách nad 50 metrů čtverečních. Zálohované obaly budou muset vykupovat i online prodejci.

Za nedodržení plánuje ministerstvo velké sankce

Samotné zálohované obaly budou jasně označené a na celý systém bude dohlížet operátor, který poskytne zapojeným subjektům a státní správě veškeré potřebné informace. Ministerstvo také varuje, že za neplnění povinností bude pokuta, která bude natolik vysoká, aby k dodržování pravidel dostatečně motivovala.

Ministerstvo od zálohování očekává zvýšení počtu kusů lahví a plechovek, které se dostanou k recyklaci, a to až na číslo 2,5 miliónu. Podle Hladíka je jedním z hlavních důvodů zavedení zálohování snížení volně pohozeného odpadu v přírodě. „Zkušenosti ze Slovenska ukazují, že po zavedení zálohového systému došlo k výraznému omezení výskytu pohozených obalů od nápojů v přírodě. Když sečtu všechny benefity zavedení zálohového systému je jasné, že tím prospějeme zejména našim dětem, nastupující generaci,“ doplňuje Hladík.

Související články

Zaručeně zlepší den

Křeslo ze smluv a pojistek pomáhá šetřit životní prostředí

NASA zachycuje záhadné díry v oblacích, které připomínají UFO

Mindfulness chrání před stresem a vyhořením v práci

Do Portugalska se v rámci rewilding projektu navrací staré plemeno skotu

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Trápí vás nedostatek volného času? Zkuste Digitální minimalismus a vezměte si svůj čas zpátky

Inspirace z knihovny: Trápí vás nedostatek volného času? Zkuste Digitální minimalismus a vezměte si svůj čas zpátky

Taky přejíždíte po displeji svého chytrého telefonu, kdykoliv máte chvilku času? V tramvaji,…