Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Češi zachránili už stovky srnčat. Pomohly jim drony s termokamerou

Ilustrační foto: Pexels

Každý život má cenu zlata, nemusí se přitom jednat rovnou o ten lidský. Své o tom vědí členové spolku Stop sečení srnčat, kteří loni zachránili čtyři sta mláďat díky dronům s termokamerou, informovalo Radio Wave. Nové životy se zase zhmotnily v zoo Plzeň, kde se narodilo několik lemurů. Pozadu nezůstala ani milovická rezervace, kde se narodila první mláďata zpětně šlechtěných praturů.

Srnčata budou vesele skotačit i nadále

Podle odhadů spolku zahyne při sečení luk okolo 60 tisíc mláďat srnčat. Spolek Stop sečení srnčat loni zachránil čtyři sta mláďat díky dronům s termokamerou. Dalších 80 pak objevili dobrovolníci při procházení luk. „Oslovujeme a hledáme piloty, abychom měli více sil do terénu, protože práce s termokamerou je v něm stěžejní,“ řekla koordinátorka spolku Pavla Benettová.

Spolek drony s termokamerou loni využil u 150 výjezdů, během kterých nalétaly více jak tisíc hodin. Cílem je zachránit zvířata, která se před zemědělskými stroji schovávají ve vysokých travách.

Na svět vykoukli roztomilí lemuři

Jarní babyboom u madagaskarských poloopic lemurů zaznamenali v dubnu chovatelé v plzeňské zoologické zahradě. Po sedmi letech se dočkali mláděte u lemura rudobřichého, mláďata se narodila i u lemurů kata a rákosových.

Mládě lemura rudobřichého se v unikátním pavilonu Madagaskar narodilo před měsícem, chovatelé zatím nevědí, jestli je to samec, nebo samička. „Na tento přírůstek jsme čekali sedm let. Chov lemurů rudobřichých v Plzni začal v roce 2009 příchodem samce z Ostravy, o rok později jej doplnila samice z francouzské zoo Mulhouse, která zde žije dodnes. Spolu měli 3 potomky, odchována byla samice z roku 2014 a samec z roku 2016,“ informoval mluvčí zoo Martin Vobruba.

Plzeňská zoo má přitom údajně jednu z nejbohatších kolekci lemurů v Česku. Z rodu Eulemur zde žije lemur hnědý, běločelý, rudočelý, rudobřichý, tmavý, korunkatý a límcový, dále lemuři kata a rákosoví, dva druhy lemurů vari a tři druhy z čeledi makiovitých.

Foto: Zoo Plzeň, K. Misíková

Mláďata praturů divočí v milovické rezervaci

V rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku se na začátku května narodila dvě mláďata, která jsou prvními potomky zpětně šlechtěných praturů. Zpětným šlechtěním zvířat se vědci pokoušejí obnovit vyhynulý druh. „Jde o první potomky nového plemenného býka, které jsme loni na jaře přivezli z Nizozemí kvůli zvýšení genetické pestrosti českého chovu,“ informoval ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Původního pratura člověk vyhubil v 17. století. Proces zpětného šlechtění by měl údajně trvat zhruba 50 let.

Foto: Česká krajina

Související články

Zaručeně zlepší den

Hlas je zbraň, kterou máte vždy po ruce. Agresorovi vykejte a udržujte distanc, radí instruktorka sebeobrany Barbora Vodochodská Machková

Tančící dům jako LEGO? Pražský skvost uspěl u fanoušků v projektu LEGO Ideas

Zatočte s těžkou alergií pomocí léku na astma

Infekce Helicobacter pylori u dětí: Diagnóza a léčba

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Veršovaný herbář plný legrace. Květolelo vypráví příběhy z folklóru českých bylin

Inspirace z knihovny: Veršovaný herbář plný legrace. Květolelo vypráví příběhy z folklóru českých bylin

Je červen – období, kdy většinu volného času trávíme v parcích, v lese, u vody nebo na procházkách…