Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Nekoušou a ráda se mazlí. Osiřelá lvíčata z Ukrajiny se dočkala nového domova

4 minuty radosti
Foto: The Wildcat Sanctuary

Tento rok byl rozhodně bohatý na události, nejen ve světě lidí, ale i ve zvířecí říši. Válka na Ukrajině zasáhla i tamní zoologické zahrady. Čtyři osiřelá zvířata se podařilo zachránit a nyní už zamířila do bezpečného útulku, uvedl server České noviny. Web také informoval o populaci vlků, která se na Broumovsku rozrostla, a kaloňech, kteří v olomoucké zoo přivedli na svět rekordní počet mláďat.

Hledají se adoptivní rodiče

Čtyři lvíčata – Taras, Stefania, Lesja a Prada, která osiřela během války Ruska proti Ukrajině, dorazila bezpečně do útulku pro kočkovité šelmy v americkém státě Minnesota. Ten se zavázal, že jim poskytne nový domov. Mláďata zažila na Ukrajině ostřelování, bombardování i nálety dronů. „Tato mláďata vydržela za svůj krátký život víc, než by mělo zažít jakékoli zvíře,“ uvedla v prohlášení Meredith Whitneyová, která má v Mezinárodním fondu na ochranu zvířat na starosti záchranný program pro divokou zvěř. „Narodila se za války v chovných zařízeních na Ukrajině a osiřela ve věku několika týdnů,“ dodala.

Lvíčata doprovázel při letu přes Atlantik americký veterinář Andrew Kushnir, který se o ně začal starat už na Ukrajině. Navzdory občasným náletům připravoval každé tři hodiny speciální stravu. V noci, kdy přestala jít elektřina, používal vlastní tělo, aby zahřál lvíčatům lahve s mlékem. Vše dobře dopadlo a lvíčata se nyní těší z nového domova ve Wildcat Sanctuary v Sandstone.

Foto: The Wildcat Sanctuary

Po Broumovsku se prohání na dvacet vlčat

Tři vlčí smečky, které zasahují na Broumovsko, se letos rozrostly. Fotopasti zachytily v česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami minimálně 20 letošních vlčat, populace vlků je tedy v oblasti stabilní. „Na Broumovsku se letos vlčata narodila opět ve všech smečkách, které se na česko-polském území na Broumovsku pohybují,“ uvedli zástupci Hnutí Duha.

Trvalý výskyt vlků v Královéhradeckém kraji byl po 250 letech zaznamenán v roce 2015 u Adršpachu v západní části Broumovska, o rok později bylo potvrzeno rozmnožování. Podle ochranářů vlci plní v přírodě ČR důležitou roli, pomáhají snižovat počty přemnožených prasat divokých, jelenů a srnců, kteří působí škody. 

Nejvíce narozených mláďat za 23 let

Historicky nejvyšší počet narozených mláďat během jednoho roku za celou dobu hlásí kaloni z ostrova Rodriguez v olomoucké zoologické zahradě. Celkem 16 mláďat různého věku mohou vidět i návštěvníci. „Samostatná mláďata už poletují volně. Některá s takovým nadšením ze života, že to kolikrát vypadá, že nevyberou zatáčku a dojde k bližšímu setkání s návštěvníky. Menší mláďata se drží prozatím matek, které o ně do jejich dvou a tří měsíců věku pečují. A do toho běhají klokánci, se kterými je pojí poklidné soužití,“ uvedla zooložka Jitka Vokurková.

Kaloň rodriguezský bývá nazýván kaloň zlatý. Jeho původní domovinou je ostrov Rodriguez v Indickém oceánu, na němž obývá tropické lesy. Tato zvířata hrají v ekosystémech velmi důležitou roli, protože pomáhají opylovat stromy a šířit jejich semena. Převážně kvůli ničení přirozeného prostředí, kácení lesů a lovu pro maso jsou dnes kaloni zapsáni na seznamu ohrožených endemických druhů a zařazeni do několika mezinárodních záchovných programů. 

Foto: Zoo Olomouc

Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z Českých novin, The Wildcat Sanctuary, Šelmy, Zoo Olomouc

Související články

Zaručeně zlepší den

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Vydejte se na cesty. Tereza Ramba promlouvá do duše všem Dobrodruhům

Inspirace z knihovny: Vydejte se na cesty. Tereza Ramba promlouvá do duše všem Dobrodruhům

Láska je. Věta, která vystihuje životy nás všech. Protože láska je všechno, jak by řekla Tereza…