Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Dobrovolníci, kteří zachraňují životy. Aplikace je přivolá, když je potřeba

2 minuty radosti
Ilustrační foto: Pexels

Úraz se stane raz dva, známe to asi všichni. Mnohdy je na místě zavolat pomoc. Někdy však může být rychlejší než sanitka či vrtulník dobrovolník, který se nachází v blízkosti postiženého. Pomáhá k tomu speciální aplikace, která dotyčné upozorní. Informoval o ní server iRozhlas.

Dobrovolníci z řad profesionálních záchranářů, hasičů, ale i dalších zdravotnických profesí mají ve svém telefonu zvláštní svolávací aplikaci First Responder. Ta je může poslat do akce prakticky kdykoliv. Jedná se o systém dobrovolníků, kteří jsou automaticky osloveni dispečerským softwarem v případě život ohrožujících stavů, především náhlé zástavy krevního oběhu. Dobrovolníci jsou vyškoleni instruktory České resuscitační rady a Zdravotnické záchranné služby Královehradeckého kraje. Technologie dovede zjistit, kdo se nachází nejblíž nahlášeného případu. Operátor přitom ví, kdo je momentálně přihlášený, což znamená, že je připravený pomoci. Zejména v odlehlejších oblastech mimo větší města je to obrovská výhoda.

„First respondeři Moravskoslezského kraje pomohli v průběhu šesti měsíců 90 pacientům, z toho u 70 pacientů byli na místě jako první. Jejich pomoc je cenná v chladném zhodnocení situace, komunikaci s operačním střediskem a také poskytnutí například kompresí hrudníku či použití externího defibrilátoru,“ uvedl Petr Jaššo z moravskoslezské záchranné služby. Řady first responderů se stále rozšiřují. Jedná se o vůbec první projekt svého druhu v České republice.

Zdroj: iRozhlas, Zdravotnická záchranná služba Královehradeckého kraje

Související články

Zaručeně zlepší den

Tančící dům jako LEGO? Pražský skvost uspěl u fanoušků v projektu LEGO Ideas

Infekce Helicobacter pylori u dětí: Diagnóza a léčba

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Oceňovaná Boží hora zprostředkovává atmosféru chudinské Neapole

Inspirace z knihovny: Oceňovaná Boží hora zprostředkovává atmosféru chudinské Neapole

Snad každý si vybaví hladovost mládí, která je v pubertě doslova spalující. I pouhý vzduch chutná…