Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Potřebujete ulevit od stresu? Vyzkoušejte japonskou lesní terapii Shinrin-Yoku

Ilustrační foto: Depositphotos

Zpěv ptáků, šumění potoka, vůně jehličí nebo sluneční paprsky prosvítající mezi stromy. Že se cítíte lépe, když si to všechno představíte? Není divu, v Japonsku už dávno vědí, že lesní procházky mají úžasné léčivé účinky. Japonské umění „lesní koupele“ je tu pro každého, kdykoliv potřebuje vydechnout.

Shinrin-Yoku je vlastně lesní terapie, která příznivě působí na lidské tělo i ducha. Zázračná „lesní koupel“ má svůj počátek v osmdesátých letech v Japonsku. V té době tuto ze 70 % zalesněnou zemi trápila vysoká míra sebevražednosti a nárůst depresí. Japonští výzkumníci proto pátrali po tom, jaké účinky má na lidské zdraví obyčejná procházka v lese. A výsledky byly velmi překvapivé.

Japonské Shinrin-Yoku mají blízko k technikám mindfulness neboli všímavosti. Nejedná se však o meditaci, ale ani o fyzickou aktivitu. Tento typ terapie spočívá ve vnímání okolní přírody všemi smysly. Díky tomu se člověk snáze propojí s přírodou a stane se její součástí. Lesní terapie tak poskytuje příležitost, jak uniknout dnešnímu svižnému životu ve městech.

„Každou procházkou v přírodě získá člověk mnohem více, než hledá.”

John Muir
Ilustrační foto: Pexels

Přínosy lesní terapie

Potýkáte se s duševními potížemi, je toho na vás moc nebo toužíte po chvilce odpočinku? Pak je lesní terapie přímo pro vás. Ačkoliv si lze domluvit provázenou lesní terapii, vyrazit můžete také sami s tím nejlepším terapeutem – přírodou.

Shinrin-Yoku nepatří mezi esoterické techniky, terapeutické přínosy „lesní koupele“ prokázaly mnohé výzkumy. Poznatky, které přinesly, se shodují v zásadní věci – příroda má člověka velmi příznivý vliv.   

Lesní koupel může být účinná například proti stresu, se kterým se dnes potýká téměř celá populace. Už po chvíli strávené v lese klesá hladina stresových hormonů. Lesní procházka příznivě působí také na srdeční tep, krevní tlak a uvolňuje napětí ve svalech. Pravidelné chození do lesa snižuje nebezpečí onemocnění dýchacích cest, alergií i nemocí srdce. A nebyla by to terapie, aby nešlo také o duševní zdraví, čas strávený v přírodě účinně ulevuje od depresí a úzkostí. Dlouhodobě lesní terapie přispívá ke zdravému a šťastnému životu.

„Příroda sama je tím nejlepším lékařem.“

Hippokrates
Ilustrační foto: Depositphotos

Jak na lesní terapii?  

Na lesní terapii je nejlepší, že si ji můžete dopřát kdokoliv, aniž byste museli platit za profesionální pomoc. Praktikovat Shinrin-Yoku se můžete naučit i vy, není to totiž žádná věda. Vše začíná tím, že vyrazíte na procházku do lesa. Doma necháte veškerou elektroniku, abyste nebyli ničím rušeni a mohli se naplno věnovat okolní přírodě.

V tichu bloudíte po lesních cestách necestách, jen tak bez cíle. Touláte se lesem a jen si všímáte všeho okolo vás. Jak voní jehličí, jak zpívají ptáci a bublá nedaleký potok nebo jak hebký je mech. Když budete chtít, zastavte se a prociťte své napojení k přírodě. Pozorujte vše, co se děje okolo vás, prohlížejte si detaily. Tak jednoduché to je.

Můžete zkusit také další časté techniky Shinrin-Yoku, jako je objímání stromů nebo chození bez bot. Platí, že nemusíte ujít několik kilometrů, aby byla terapie účinná. Stačí jít opravdu pomalu a jen si užívat všudypřítomné ticho a klid.

Pokud nemáte v blízkosti svého bydliště les, nezoufejte. Podobný efekt má také procházka po loukách nebo v parku. Už dvacet minut denně strávených v zeleni stačí na to, aby se vám výrazně ulevilo od stresu nebo úzkosti. Větší propojení s přírodou člověku pomáhá najít také hlubší smysl, když si uvědomí, že je součástí něčeho tak nádherného.

Autorský článek Anety Šmejcové            

Související články

Zaručeně zlepší den

Infekce Helicobacter pylori u dětí: Diagnóza a léčba

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Dechberoucí mělčina u Bahamských ostrovů. Čemu vděčí za blankytnou barvu?

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Novinářky vykreslují ne vždy růžovou realitu médií, dodají ale sílu

Inspirace z knihovny: Novinářky vykreslují ne vždy růžovou realitu médií, dodají ale sílu

Vídáme je každý den v televizi, čteme jejich články nebo hltáme zpravodajství z válečné fronty.…