Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Že si přijdete hloupí? Raketoví vědci ani neurochirurgové nejsou o nic chytřejší než zbytek populace

Ilustrační obrázek: Freepik

Hlášku o tom, že něco není raketová věda, zná většina mluvčích angličtiny a dere se i do českého rybníčku. Ukazuje se však, že ani na raketovou vědu nemusí být člověk bedna. Výzkum z University College London ukázal, že letečtí vědci nebo neurochirurgové inteligenčně nevynikají nad zbytkem britské populace.

Výzkumný tým použil data z Velkého britského testu inteligence (GBIT), kde 329 leteckých inženýrů a 72 neurochirurgů splnilo 12 úkolů a odpovědělo na otázky ohledně pohlaví, věku, specializace a zkušeností v oboru. Úkoly testovaly různé aspekty kognice, jako plánování a uvažování, paměť, pozornost a schopnosti zpracování emocí. Vědci poté porovnali výsledky s hodnotami shromážděnými od více než 18 000 Britů.

Neurochirurgové vynikli v rychlosti řešení problémů, ale vzpomínali pomaleji než běžná populace. Vysvětlení může spočívat v tom, že to jejich povolání vyžaduje, takže láká lidi, kteří k tomu mají předpoklady. Méně pravděpodobná příčina pak je, že se to naučili až při práci, která je k tomu vytrénovala. Rozdíly mezi oběma povoláními byly v pozornosti a manipulaci věcmi v mysli, kde uspěli letečtí inženýři. Neurochirurchové je předčili v řešení sémantických problémů, které spočívá například v definici neobvyklých slov.

V podstatě se ukazuje, že každý má škálu dovedností. Jedni jsou lepší v jedněch věcech a jiní jsou zase lepší v jiných, ale je velmi obtížné být lepší ve všem,“ řekl deníku Guardian Aswin Chari, neurochirurgický praktikant v nemocnici Great Ormond Street a autor studie. „Jsou lepší v určitých věcech, díky kterým jsou dobří v tom, co dělají,“ dodává vědec s tím, že srovnávání s raketovými vědci nebo neurochirurgy bude možná v budoucno nahrazeno nějakou další profesí, která si to zaslouží i na základě inteligenčních dat svých příslušníků.

Zdroj: The Guardian

Související články

Zaručeně zlepší den

Dechberoucí mělčina u Bahamských ostrovů. Čemu vděčí za blankytnou barvu?

Fotopasti zachytily neuvěřitelně rychlou obnovu zeleně v Českém Švýcarsku

Posouváte ráno budík? Podle vědců může být odkládané buzení prospěšné

Křeslo ze smluv a pojistek pomáhá šetřit životní prostředí

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Staňte se pány svých snů. Pusťte se do lucidního snění

Inspirace z knihovny: Staňte se pány svých snů. Pusťte se do lucidního snění

Jaké to je řídit své sny? Je to vůbec možné? A hlavně – jak to udělat? Pokud vás sem tam napadaly…