Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Vědci z IKEMu našli mechanismus, kterým lze vyléčit pacienty s diabetem I. typu za 14 dní

2 minuty radosti
Zdroj fotografie: Stock Adobe

Žádné  injekce inzulínu, žádná závislost na jeho pravidelném podávání, žádné měření hladiny glukózy. To je sen téměř 60 tisíc pacientů v České republice, kteří trpí diabetem 1. typu, tedy onemocněním, při kterém postupně odumírají buňky ve slinivce břišní. Vědcům z Institutu klinické a experimentální medicíny se podařilo tento proces zvrátit. Našli mechanismus, kterým lze přeprogramovat buňky, které tvoří trávicí enzymy na buňky produkující inzulín. Pacientům s diabetem 1. typu tak dávají naději na úplné uzdravení.

Tým vědců z Institutu klinické a experimentální medicíny se projektu věnuje usilovně 2 roky. „Tento výzkum otevírá novou možnost v oblasti buněčné léčby diabetu, založenou na využití vlastních buněk pacienta a jejich bezpečné přeměně na buňky produkující inzulín. Jsme ale teprve na začátku, na úrovni buněčného testování. V horizontu několika měsíců bychom rádi začali s testováním na zvířecích modelech. K prvním pacientům by se pak tato metoda léčby, pokud bude vše probíhat podle nejideálnějšího scénáře, mohla dostat v horizontu pěti let,“ vysvětlil Tomáš Koblas z Laboratoře Langerhansových ostrůvků Centra experimentální medicíny IKEM.

Pokud by se podařilo vše uvést do praxe, mezi aplikací specifických traskripčních faktorů do buněk pankreatu a uzdravením pacienta by uplynuly pouhé dva týdny. Za tento výzkum převzal Tomáš Koblas dokonce prestižní ocenění Discovery Award za inovativní počin v oblasti biomedicíny. To každoročně uděluje společnost Novartis mladým výzkumníkům do 40 let, kteří se zasloužili o výjimečný posun na poli výzkumu v oblasti medicíny a farmacie.

Související články

Zaručeně zlepší den

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Poetický příběh o pouti jednoho hlemýždě vykouzlí úsměv na tváři nejen dětem

Inspirace z knihovny: Poetický příběh o pouti jednoho hlemýždě vykouzlí úsměv na tváři nejen dětem

Putovat světem a životem doslova hlemýždím tempem nemusí být nutně na škodu. Zvolnit v dnešní…