Alkohol může v rozumné míře a při dobrém načasování prospívat lidskému zdraví. Podle nejnovějšího výzkumu by mírné popíjení během jídla mohlo snížit riziko rozvoje diabetu druhého typu. Mohlo by se tedy jednat o příjemný způsob prevence.
„Vliv konzumace alkoholu na zdraví je dvojsečný. Na jednu stranu může uškodit, na tu druhou pomoci. Záleží na tom, jak jej konzumujeme,“ uvedl autor studie doktor Hao Ma z Tulane University Obesity Research Center v americkém New Orleans. Ve výzkumu vědci použili údaje dospělých, kteří uvedli, že jsou pravidelnými konzumenty alkoholu. Ti byli sledováni po dobu jedenácti let. V době zahájení studie neměl nikdo z dotyčných kardiovaskulární problémy, cukrovku ani rakovinu.
Zjistilo se, že rozumné popíjení má příznivý vliv na srdce a oběhový systém, zvyšuje hladinu cholesterolu a snižuje riziko trombóz a žlučových kamenů. Analýza dat prokázala, že konzumace alkoholu, především vína, spolu s jídlem je spojena s nižším rizikem rozvoje diabetu druhého typu. Ti, kteří konzumovali alkohol s jídlem, měli o 14 procent nižší riziko oproti těm, kteří konzumovali alkohol bez jídla. „Poselstvím této studie je, že umírněné popíjení vína s jídlem může pomoci zabránit cukrovce druhého typu,“ uvedl lékař Ma.
Autorský článek Gabriely Brázdové s využitím informací z Earth
Přečtěte si rozhovor s hercem Kryštofem Bartošem, kterého můžete znát třeba ze seriálu Devadesátky. Jak se jeho život změnil díky úspěšnému seriálu? A u jakých aktivit si nejlépe odpočine?
Inspirace z knihovny: Svět je stále lepším místem. A to je Fakt(omluva)
Jde to s námi z kopce. Situace ve světě se horší, množství násilných činů narůstá. Také…