Alkohol může v rozumné míře a při dobrém načasování prospívat lidskému zdraví. Podle nejnovějšího výzkumu by mírné popíjení během jídla mohlo snížit riziko rozvoje diabetu druhého typu. Mohlo by se tedy jednat o příjemný způsob prevence.
„Vliv konzumace alkoholu na zdraví je dvojsečný. Na jednu stranu může uškodit, na tu druhou pomoci. Záleží na tom, jak jej konzumujeme,“ uvedl autor studie doktor Hao Ma z Tulane University Obesity Research Center v americkém New Orleans. Ve výzkumu vědci použili údaje dospělých, kteří uvedli, že jsou pravidelnými konzumenty alkoholu. Ti byli sledováni po dobu jedenácti let. V době zahájení studie neměl nikdo z dotyčných kardiovaskulární problémy, cukrovku ani rakovinu.
Zjistilo se, že rozumné popíjení má příznivý vliv na srdce a oběhový systém, zvyšuje hladinu cholesterolu a snižuje riziko trombóz a žlučových kamenů. Analýza dat prokázala, že konzumace alkoholu, především vína, spolu s jídlem je spojena s nižším rizikem rozvoje diabetu druhého typu. Ti, kteří konzumovali alkohol s jídlem, měli o 14 procent nižší riziko oproti těm, kteří konzumovali alkohol bez jídla. „Poselstvím této studie je, že umírněné popíjení vína s jídlem může pomoci zabránit cukrovce druhého typu,“ uvedl lékař Ma.
Autorský článek Gabriely Brázdové s využitím informací z Earth
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Mistrem života je každý z nás. Zjistěte, jak aktivovat svůj potenciál
Život před každého z nás bez výjimky staví různé zkoušky. K někomu přichází v podobě nemocí, k…