Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Kvalitnější angličtina na středních školách. Mladí Američané pomáhají s výukou i doučováním

Ilustrační foto: Depositphotos

Možnost učit se angličtinu od rodilých mluvčí je pro studenty skvělá. Díky Fulbrightově programu ji letos budou mít žáci středních škol v různých koutech republiky. Celkem 33 mladých Američanů přijelo vypomoct místním učitelům, ale i zapojit se do dění v hostitelských městech. V rámci doučování například zájemcům pomohou dohnat skluz způsobený dlouhým online vyučováním.

Stipendisté Fulbrightova programu jezdí do Česka už od roku 2005. Od té doby se jich v českých třídách vystřídalo více než 200. Čerství absolventi bakalářských a magisterských programů jsou přitom platní nejen během vyučování. Zapojují se i do života svých hostitelských míst: nabízejí například konverzační kurzy, vedou kroužky nebo pomáhají v neziskových organizacích. Letos se zaměří také na doučování studentů, kteří kvůli dlouhé online výuce v angličtině ztrácí. „Optimismus asistentů, příval nových nápadů a jiný pohled na vzdělávání je pro mnoho škol inspirativní. Těší nás, že mnozí absolventi jsou se svými hostitelskými školami v kontaktu ještě mnoho let po skončení programu,“ říká ředitelka Fulbrightovy komise Hana Ripková.

Stipendisté Fulbrightova programu. Foto: se svolením The J. William Fulbright Commission

Komise asistenty umisťuje na střední školy různého typu podle jejich vzdělání, zájmů a volnočasových aktivit, které během svého pobytu plánují uskutečnit. Přednost dostávají přihlášky škol z menších měst a z odborných škol, kde mají studenti méně možností procvičovat angličtinu s rodilými mluvčími. Letos tak asistenti poprvé učí mimo jiné i na Střední vinařské škole ve Valticích, Střední škole rybářské a vodohospodářské Jakuba Krčína v Třeboni a na Vojenské střední škole v Moravské Třebové.

Související články

Zaručeně zlepší den

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak znovu nalézt sebe sama? Pohádkový návod přináší kniha Ztracená duše

Inspirace z knihovny: Jak znovu nalézt sebe sama? Pohádkový návod přináší kniha Ztracená duše

I dospělí potřebují čas od času pohádky, které je pohladí po srdci. Držitelka Nobelovy ceny za…