Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Koupí certifikátu mohou lidé pomoci chránit přírodu

U studní - Fryšava. Zdroj: stopavkrajine.cz

Ačkoliv nakupování vánočních dárků je již na několik měsíců opět minulostí, stále je možnost udělat dobrý skutek a podpořit správnou myšlenku. Jednu takovou příležitost nabízejí organizátoři sbírky ze Sdružení Krajina z Počítek, kteří se starají o údržbu 170 hektarů luk převážně na Žďársku. Vytvořili fond, kam mohou lidé přispívat koupí certifikátu v hodnotě 300 a více korun, čímž umožní ruční kosení těchto podmáčených pozemků s chráněnými živočichy.

Ruční kosení luk je důležité z toho důvodu, že na podmáčené pozemky nelze použít zemědělské stroje. Bez kosení by ale drobnější druhy rostlin vymizely a na jejich místo by nastoupily agresivnější rostliny. Koupí certifikátu tak mohou zájemci finančně podpořit zemědělce, starající se o krajinu, a zachránit tak kus zachovalé přírody. „Peníze vybrané ve veřejné sbírce Stopa v krajině budou využity na ruční kosení a vyhrabování trávy z ohrožených rašelinných luk. Tyto louky bez lidské péče rychle zanikají a s nimi mizí i rostliny a zvířata, která zde žijí,“ píší organizátoři na svých stránkách Stopa v krajině.

Lidé mohou přispět koupí certifikátu v různých hodnotách, a to za 300 korun, 1200 korun a 7 500 korun. U každé varianty navíc získají informaci, za jakým účelem bude částka využita. Například díky certifikátu za 1200 korun bude možné zajistit v následující sezóně péči o 800 metrů čtverečních rašelinných luk, a člověk se navíc stane patronem šestnácti metrů čtverečních luk, o které bude trvale postaráno díky výnosu z investice finanční částky ve výši příspěvku. Certifikáty je možné zakoupit na webových stránkách www.stopavkrajine.cz.

Související články

Zaručeně zlepší den

Živá hudba vyvolává mnohem silnější emoce než ta streamovaná

Hlas je zbraň, kterou máte vždy po ruce. Agresorovi vykejte a udržujte distanc, radí instruktorka sebeobrany Barbora Vodochodská Machková

Astronomové objevili tři nové měsíce

Tančící dům jako LEGO? Pražský skvost uspěl u fanoušků v projektu LEGO Ideas

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Staňte se mistrem tvůrčího psaní díky Kreativnímu zápisníku

Inspirace z knihovny: Staňte se mistrem tvůrčího psaní díky Kreativnímu zápisníku

Potřebujete rozvinout svou kreativitu a baví vás hrát si se slovy? Pak je Kreativní zápisník od…