V americkém Illinois spustila firma Savor výrobu laboratorní alternativy másla, která vzniká z uhlíku, vody a vzduchu – bez jakýchkoli živočišných či rostlinných surovin. Produkt chutná jako klasické máslo, ale při výrobě nevznikají žádné skleníkové plyny a nepotřebuje zemědělskou půdu. Píše o tom web iRozhlas.
Základem je tuk vytvořený z uhlíku a vodíku, které vědci získávají z oxidu uhličitého ve vzduchu a vody. Tyto prvky se v laboratoři chemicky přetvářejí na mastné kyseliny, z nichž vznikají skutečné molekuly tuku podobné těm v mléce či olejích. Výsledná směs se pak doplní o vodu, lecitin a přírodní aroma.
„K výrobě potřebujeme tisíckrát méně půdy než při chovu krav,“ říká Kathleen Alexanderová, spoluzakladatelka firmy. A zakladatel Microsoftu Bill Gates, jeden z investorů společnosti, dodává: „Je to výborné. Nerozeznal bych to od běžného másla.“
Uhlíkové „máslo“ už testují tři americké restaurace, včetně michelinské SingleThread v Kalifornii. Do obchodů by se pak mělo dostat v roce 2027.
Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt
GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…




Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.
Inspirace z knihovny: Zapomeňte na 10 000 hodin. Přeskočte pořadí a buďte úspěšní
Opřete se do svého strachu, experimentujte, nebuďte nejlepší – buďte jediní. To jsou jen tři z …