Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Vlčí rodinu můžete nově navštívit na Šumavě

Ilustrační fotografie. Zdroj: Dollar Photo Club

Dva dospělí vlci a čtyři vlčata. To je aktuální stav vlčí smečky, kterou je možné vidět od začátku listopadu ve skoro tříhektarovém výběhu návštěvnického centra nedaleko Srní.

Nové centrum otevřel Národní park Šumava a mohou ho v současné době navštívit až desetitisíce lidí měsíčně. Návštěvníci se mohou těšit například na centrum v energeticky pasivním domě, na vlčí výběhy, naučné tabule i dřevěnou lávku, jež se nachází asi ve výšce čtyř metrů nad terénem.

Centrum v Srní je v Evropě ojedinělé a nabízí jinak téměř nemožný zážitek vidět vlka v přírodním výběhu. „Vlk je zvíře, kterému jsme my, lidé, od pradávna ubližovali. Bohužel se nám povedlo ho skoro vyhubit, ale pozitivní je, že se k nám vlk vrací a nejen sem na Šumavu. Já věřím, že toto návštěvnické centrum bude sloužit nejen pro zábavu, ale i jako místo poznání a že díky němu si veřejnost udělá na vlka pozitivní náhled,“ vysvětlil ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

„Celý areál se rozkládá na ploše cca 35 hektarů a jeho hlavní součástí je pěší okruh s odpočinkovými místy a navigačním systémem. Mysleli jsme i na tělesně postižené, kteří mají přístup do výběhu vlků ze samostatného parkoviště a po přístupnější části pěšího okruhu,“ doplnil Miloš Juha, náměstek ředitele Správy Národního parku Šumava. Výstavba návštěvnického centra trvala asi dva roky a náklady se vyšplhaly na téměř 72 milionů korun, přičemž většina peněz putovala z Evropské unie z programu Životní prostředí.

Související články

Zaručeně zlepší den

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Pracovat jen v pracovní době? Austrálie zavádí právo na odpojení

Dechberoucí mělčina u Bahamských ostrovů. Čemu vděčí za blankytnou barvu?

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Trápí vás nedostatek volného času? Zkuste Digitální minimalismus a vezměte si svůj čas zpátky

Inspirace z knihovny: Trápí vás nedostatek volného času? Zkuste Digitální minimalismus a vezměte si svůj čas zpátky

Taky přejíždíte po displeji svého chytrého telefonu, kdykoliv máte chvilku času? V tramvaji,…