Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Děti na jazzovém koncertu? Díky českému festivalu zábavná realita

Zdroj fotografie: Mladí ladí jazz

Mladí ladí jazz. Říká vám to něco? Jde o tuzemský hudební festival, který představuje jazzové talenty i hvězdy. Jeho součástí je také unikátní vzdělávací program, jenž zprostředkuje interaktivní koncerty dětem od 3 do 10 let. A to tak, že je budou bavit.

Neumíte si představit malé dítě zaujaté jazzovým koncertem? Jazzman a držitel Grammy Oran Etkin si to představit dokázal. Je autorem unikátní metody Timbalooloo, která je založená na hravosti, příbězích i emocích. Díky ní jsou tyto koncerty vhodné pro děti už od 3 let, přestože na nich nezní žádné známé dětské písně. Posluchači se do představení aktivně zapojují a přitom si osvojují základy hudebního a kulturního světového dědictví. Česko je první zemí mimo USA, kde se tento program realizuje.

„Moje sestra je o deset let mladší, a tak jsem mohl už od dětství pozorovat myšlení a chování dětí. Později jsem je začal učit rytmus, představivost a smysl pro melodii. To vše jim je třeba vštěpovat v raném věku, ještě dříve, než ovládají řeč,“ uvedl Etkin v rozhovoru pro Český rozhlas. Pochopil také, že výklad musí postavit na příbězích a děti vede k vnímání hudby skrz fantazii.

Program se v rámci festivalu koná už pošesté, loni se do něj zapojily dva tisíce dětí. Koncerty mohou navštívit s rodiči nebo v dopoledních hodinách se školní třídou. Učitelé se mohou zúčasnit workshopu, který je s metodou blíže seznámím. Odpolední vystoupení se v dubnu uskuteční v šesti českých městech včetně Brna, Ostravy nebo Nymburka. Program celého festivalu startuje 5. dubna.

Související články

Zaručeně zlepší den

Posouváte ráno budík? Podle vědců může být odkládané buzení prospěšné

Křeslo ze smluv a pojistek pomáhá šetřit životní prostředí

NASA zachycuje záhadné díry v oblacích, které připomínají UFO

Mindfulness chrání před stresem a vyhořením v práci

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Sněhová sestřička na vás dýchne kouzelnou vánoční atmosférou

Inspirace z knihovny: Sněhová sestřička na vás dýchne kouzelnou vánoční atmosférou

Ve vzduchu poletují sněhové vločky, přes okno je vidět rozsvícený stromeček a uvnitř to voní po…