Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

„Poznaly jsme děti, které by svou statečností strčily do kapsy kdejakého dospělého,“ říkají zakladatelky Malé Jógy pro onkologicky nemocné děti

Zdroj fotografií:

Dobrou věc dělají nezištně a nad rámec své běžné práce. Rehabilitační lékařka z Fakultní nemocnice Motol Aneta Sládková Králová a ředitelka České asociace dětské jógy Hanka Luhanová založily v roce 2016 projekt Malá Jóga. Umožňují dětem hravou a citlivou formou jógy se snadněji vrátit do běžného života. Obě autorky projektu letos za svůj přínos ocenila Nadace Karla Janečka cenou Laskavec.

Ceny Laskavec, Nadace Karla Janečka. Zdroj: Radek Vebr

Kde se vzal nápad, že zrovna jóga by mohla nemocným dětem pomoci?

Aneta: Pracuji v Motole jako rehabilitační lékařka a mou první onkologickou pacientkou byla šestiletá Nikolka, která měla po léčbě hodně pohybových komplikací. Kromě rehabilitace jsem jí doporučila ještě cvičení dětské jógy, a pak už příběh pokračoval právě díky Hance, která se za Nikolkou vydala a začala s ní cvičit. Nikolka udělala obrovský pokrok, takže jsem si říkala, že by stálo za to vymyslet něco, aby takhle mohlo cvičit více dětí.

Začátky musely být těžké pro děti i pro vás, lektory. Jak probíhaly první lekce?

Hanka: Pro mě to byla první zkušenost s takhle vážně nemocným dítětem. Musely jsme společně znovu objevit motivaci a radost z pohybu, kterou v sobě děti přirozeně mají. Proto jsem se snažila vše s dětmi dělat formou hry. V rámci Malé Jógy si přeji, aby to všechno skončilo dobře. Pořád se pohybujeme mezi onkologicky nemocnými dětmi a vítězství tam není úplně zajištěné. Moje celoživotní přání tak je, aby všechno dopadlo dobře.

Jak se mohou děti a jejich rodiče o vašem projektu dozvědět a zapojit se do něj?

Hanka: Rodiny nebo lékaři se na nás mohou obrátit a my dítěti zajistíme lektora přímo v místě bydliště. Ten za ním pravidelně dochází a cvičí mezi léčbami, které probíhají v nemocnici. Od roku 2016 jsme vyškolili více než 120 lektorů z celé republiky a Malé Jógy se zúčastnilo téměř 80 dětí. Některé děti zvládly velmi těžké život ohrožující komplikace s neschopností se postavit a dlouhodobým pobytem na lůžku.

MUDr. Aneta Králová, Hana Luhanová. Zdroj: Radek Vebr

V čem vidíte největší přínos cvičení jógy s dětmi?

Aneta: Velkou výhodou Malé Jógy je právě to, že probíhá v domácím prostředí. Najednou přijde do rodiny někdo, kdo celou situaci rozptýlí. Kromě toho, že jóga dětem pomáhá s pohybem, je také velkým impulzem a změnou. Pro děti to znamená, že se něco začíná dít jako v normálním životě.

Až 400 dětí v naší republice postihne každý rok zhoubné nádorové onemocnění, a právě Malá Jóga často vrací do vyčerpaných rodin novou radost a smích, navíc pak pomáhá i fyzicky. Chceme, aby za dětmi lektoři chodili s vnitřním světlem a aby jim měli co předat. Lektoři vidí pokroky dětí a celý čas strávený Malou Jógou je tak strávený opravdu smysluplně.

Jak osobně vnímáte to, co Malá Jóga jako taková dokázala?

Aneta: Já bych si přála, aby si víc lidí uvědomovalo křehkost toho, co je kolem nás, a jak se ze dne na den může příběh úplně překlopit, a víc hledali radost v maličkostech. Pro mě Malá Jóga není ani vyloženě pocit, že bych nějak pomáhala. Přijde mi jako úplně přirozená věc, která vznikla shodou okolností, a bylo by škoda ji nevytvořit a nevyužít.

Na video o Malé Józe se můžete podívat pod článkem.

Související články

Zaručeně zlepší den

Fotopasti zachytily neuvěřitelně rychlou obnovu zeleně v Českém Švýcarsku

Křeslo ze smluv a pojistek pomáhá šetřit životní prostředí

NASA zachycuje záhadné díry v oblacích, které připomínají UFO

Mindfulness chrání před stresem a vyhořením v práci

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Sněhová sestřička na vás dýchne kouzelnou vánoční atmosférou

Inspirace z knihovny: Sněhová sestřička na vás dýchne kouzelnou vánoční atmosférou

Ve vzduchu poletují sněhové vločky, přes okno je vidět rozsvícený stromeček a uvnitř to voní po…