Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Vratné (nejen) lahve. Český obchod chce změnit podobu nakupování

Český obchod Vratné lahve bojuje s jednorázovými obaly. Foto: se svolením Vratných lahví

Na vratné lahve od piva jsme všichni zvyklí. Proč by tedy nemělo jít vrátit i obal od koření, ovesných vloček nebo sušeného ovoce? Koncept obchodu Vratné lahve přesně to umožňuje. Ve stylových skleničkách zde nakoupíte celou řadu potravin ve skvělé kvalitě. Prázdné skleničky pak jednoduše směníte za vratnou zálohu. To vše osobně i online.

Snaha regulovat jednorázové obaly přivedla Marka Lukesle před lety do bezobalového obchodu. Vážení a sypání do vlastních nádob mu ale přišlo přeci jen poměrně zdlouhavé. V hlavě se proto zrodil nápad nabídnout zákazníkům další alternativu ekologického nakupování potravin. Využil k tomu materiál léty osvědčený – sklo.

Vratné lahve aktuálně provozují e-shop a balírnu potravin. Do skleniček všech velikostí zde plní suroviny od pečlivě vybraných dodavatelů, nejčastěji v bio kvalitě. Ve skle koupíte základní suroviny, koření i třeba lyofilizované ovoce. Po vyprázdnění obalu ale, na rozdíl od většiny skleněných nádob ze supermarketů, neskončí v koši. Skleničky stačí v obchodě vyměnit za plné nebo si nechat proplatit zálohu.

Ve skle koupíte koření, ovoce i základní suroviny. Foto: se svolením Vratných lahví

Potraviny ve skle si zákazníci koupí osobně v jedné ze spřátelených prodejen nebo na e-shopu. „Chtěli jsme dostát hlavní filozofii a minimalizovat odpady, takže objednávky z e-shopu posíláme ve speciálním vratném boxu. Když sklenice začnou překážet nebo se naskytne příležitost je vrátit, tak je zákazník vrátí i s víčkem buď fyzicky na prodejnu nebo je vrátí do boxu a pošlu přes Zásilkovnu,“ vysvětluje zakladatel Lukesle. Jeho cílem je dát možnost volby všem, kteří hledají udržitelnější způsob nákupů, a postupně měnit zvyky lidí v Česku i dalších zemích.

Související články

Zaručeně zlepší den

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Pracovat jen v pracovní době? Austrálie zavádí právo na odpojení

Dechberoucí mělčina u Bahamských ostrovů. Čemu vděčí za blankytnou barvu?

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Víte, jak správně skladovat konkrétní potraviny? Jak zužitkovat suroviny do posledního kousku? Nebo…