Nově otevřené bistro Střecha dává práci sociálně znevýhodněným

Zdroj fotografie: FB Sociální bistro Střecha

Lidé bez domova a osoby po výkonu trestu. To jsou dva ze základních stavebních kamenů sociálního bistra Střecha. Třetím jsou nadšenci, kteří projekt vymysleli a zrealizovali. Výsledek těchto složek je už pár týdnů otevřen na pražském Žižkově.

„Všichni ze sociálního družstva Střecha jsme se během posledních let účastnili různých dobrovolnických aktivit. Když jsme se tak často potkávali, zapřemýšleli jsme o tom, jak pomáhat dlouhodobě a zároveň se tím i živit, abychom tomu mohli věnovat maximum,“ popisuje vznik bistra Filip Hausknecht.

Parta nadšenců tak zanechala předchozích zaměstnání a pustila se do práce na plný úvazek. Posílena o inspiraci z podobných projektů, například Kuchařek bez domova, vytvořila koncept sociálního bistra Střecha. To funguje jako družstvo, jeho zaměstnanci se mohou tedy přímo podílet na rozhodování.

Cílem projektu bylo už od začátku vytvořit místo, kde lidé po výkonu trestu a bez domova získají smysluplnou práci a důstojnou mzdu. „Stěžejní pro nás je, aby se lidé do vězení nevraceli, k čemuž často dochází, když po jeho opuštění nedostanou příležitost získat stabilní zaměstnání, které je nejlepší prevencí kriminální činnosti,“ vysvětluje Hausknecht. Právě zaměstnání se ale lidem se záznamem v trestním rejstříku hledá kvůli předsudkům ve společnosti těžko. I proto si tuto skupinu vybrali zakladatelé bistra jako jednu ze dvou, s níž chtějí pracovat.

S předsudky bojují taky lidé bez domova. „Žije jich u nás téměř 200 tisíc a další asi milion lidí se nachází pod hranicí příjmové chudoby, kdy se na ulici mohou dostat ze dne na den, potká-li je nějaký neočekávaný výdaj,“ uvádí Hausknecht. Skrze projekt chce těmto lidem nabídnout pomocnou ruku.

Bistro se i díky crowdfundingové podpoře poprvé otevřelo 12. února. V jeho nabídce figurují výhradně veganská jídla, někteří z dodavatelů navíc fungují na principu chráněné dílny či sociálního družstva. „Lidé si chválí jak naši nabídku jídel a nápojů, tak sociální přesah podniku. Také se nám ozvalo již několik podniků a kolektivů, kteří by chtěli sociální družstvo také založit,“ těší Hausknechta.

Autor článku

Kristýna Motlová