Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Žížaly v bytě? Proměňte odpad na superhnojivo díky vermikompostéru

Dejte zbytkům z kuchyně nový význam díky vermikompostování. Foto: Plastia s.r.o.

Zbytky z kuchyně tvoří významnou část odpadkových košů českých domácností. Není to škoda? Biologický odpad lze totiž skvěle využít. Stačí povolat do služby žížaly. Ty přetvoří slupky a odřezky v kvalitní a přírodní hnojivo. Přečtěte si naše rady, jak s vermikompostováním začít.

Kompost má mnoho lidí spojený se zahradou. V dnešní době si ale domácí hnojivo může vyrobit každý, třeba i v garsonce v centru města. Takzvané vermikompostéry jsou malé bedýnky připomínající taburetku, které se vejdou do rohu kuchyně nebo na balkon. Najít je navíc můžete i v zajímavých designových variantách.

Jak to funguje?

K tomu, abyste s vermikompostováním mohli začít, nepotřebujete mnoho. Postačí vám kalifornské žížaly, kus kartonového papíru a první krmení. Žížaly můžete koupit přímo s kompostérem nebo jednoduše od některého z pěstitelů. Tyto potvůrky jsou pověstné svým apetitem, proto se pro domácí zpracování odpadu skvěle hodí. Stačí, když jim připravíte podestýlku z natrhaného kartonového papíru nebo jiné suché složky a na ni první dobroty z kuchyně. Žížaly svou činností postupně zpracovávají organický odpad a vylučováním vytvářejí kvalitní substrát bohatý na živiny.

Zatímco vytvořené hnojivo zůstává v nádobě, uvolněná voda ze slupek ovoce a zeleniny a činnosti žížal protéká přes filtrační síto do spodní části vermikompostéru. Filtrační vrstva z netkané textilie oddělí vzácnou tekutinu od pevných částí kompostu a taky ochrání žížaly před utonutím.

Vermikompostér se může stát stylovým doplňkem každé domácnosti. Foto: Plastia s.r.o

Co žížalám chutná?

Kalifornské žížaly ocení v podstatě jakékoliv rostlinné zbytky z kuchyně. Krmit je můžete odřezky z vaření, slupkami nebo i nahnilými kusy ovoce nebo zeleniny. Pochutnají si také na zbytcích pokojových rostlin, kávové sedlině nebo čajových sáčcích. Naopak živočišným zbytkům se vyhněte.

Četnost krmení je ideální vypozorovat tak, aby žížaly stíhaly odpad pojídat a nedocházelo k jeho hnití. „Množství zpracovaného odpadu závisí na množství žížal, které ve vermikompostéru máme. Žížaly pak již zpracovávají organický odpad samy bez našeho zásahu. Při dodržení těchto podmínek probíhá vermikompostování naprosto bez zápachu, kterého se někdo může obávat,“ říká Zdeňka Dvořáková ze společnosti Plastia, která vermikompostéry nabízí.

Kam vermikompostér umístit?

Vermikompostér nepotřebuje světlo, nejlépe se mu bude dařit v teplotách od 5 do 25 stupňů Celsia. Jeho polohu v bytě proto přizpůsobte ročnímu období. „Při vermikompostování je naším jediným úkolem zajistit a udržovat žížalám vhodné podmínky. Důležitým faktorem je správná vlhkost,“ upozorňuje Dvořáková. O tu se běžně postarají právě vodnaté slupky ovoce a zeleniny, v případě potřeby ale můžete žížalám dopřát i spršku vody z rozprašovače. V případě, že je substrát naopak vlhký moc a hrozí tvorba plísně, přidejte do kompostéru suché složky například v podobě pilin, kousků kartonu nebo kůry.

Superhnojivo ocení vaše pokojové rostliny. Ilustrační foto: Freepik

Co z toho budu mít?

Kromě dobrého pocitu z toho, že odpadu dáváte nové využití a vyhazujete výrazně méně zbytků do směsného odpadu, vám vermikompostování přinese hned dvě zázračné suroviny. Díky práci žížal získáte velmi kvalitní hnojivo, kterému se koupený substrát rozhodně nevyrovná. Zkompostování jedné nádoby trvá žížalám zhruba tři až šest měsíců. Následně je stačí nalákat na novou dávku krmení v dalším patře a můžete sklízet.

Zapomenout nesmíme ani na vzácnou tekutinu zachycenou ve spodní části zařízení. Ta je známá jako žížalí čaj. Tento výluh obsahuje doslova koktejl živin a je často označován jako superhnojivo. Stačí ho zředit s vodou v poměru 1:10 a zalít s ním vaše pokojovky nebo zeleninu. Žížalí čaj podpoří jejich růst, květ i odolnost proti suchu.

Související články

Zaručeně zlepší den

Chtěli byste žít ve městě bez aut? Nový výzkum přináší 12 praktických způsobů, jak auta v městech omezit

V pražské Kotvě se otevírá největší Retro muzeum v České republice. Zaměřuje se na 70. a 80. léta 20. století.

Lidé v Thajsku staví malé útulky pro toulavé psy

Jak zní černá díra? Poslechněte si její zvuk

Inspirativní rozhovor

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak se z obyčejného člověka stane vlivná osobnost? Steve Jobs motivuje ostatní

Inspirace z knihovny: Jak se z obyčejného člověka stane vlivná osobnost? Steve Jobs motivuje ostatní

Steve Jobs byl jako každý z nás. Člověk z masa a kostí. Co konkrétně jej odlišilo? Díky čemu uspěl?…