Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Zachraň jídlo připraví veřejnosti žemlovku ze surovin k vyhození

Zdroj fotografie: zachranjidlo.cz

Jablka a croissanty, které už mají to nejlepší za sebou. Co s nimi? Jednou z možností je potraviny bez větší snahy prostě vyhodit. Víc se nám ale líbí varianta druhá – vyčarovat „zbytkovou“ žemlovku!

Iniciativa Zachraň jídlo dostala právě takovýto nápad, a tak tuto středu 16. října uvaří pro veřejnost 300 porcí žemlovky zdarma. Využije k tomu suroviny, které by jinak přišly nazmar. Záměrem je v praxi ukázat, že i přebytečné potraviny staršího data mají leckdy nápadité využití. Program akce doplní promítání filmu s diskuzí či nabídka drinků v podobném duchu jako v případě jídla.

Podobnými happeningy je iniciativa známá. Už dříve veřejně uvařila ze zachráněných potravin polévku nebo salát. Aktuálně navíc vydává kuchařku s tzv. záchranářskými recepty, které radí, jak zpracovat zbytky a méně plýtvat. Kniha bude k dispozici i přímo na akci.

Související články

Inspirace

Jezdím jako člověk. Praha chce zlepšit bezpečnost na silnicích

Společnost

Veřejná piana si získala oblibu

Inspirace

Po pianech přichází oživit Prahu šachové stolky

Inspirace

Novozélandská pláž patří díky crowdfundingové kampani veřejnosti

Zaručeně zlepší den

V životě mám jiné priority než hezkou postavu, říká Kristýna Dolejšová z blogu Za normální holky

Postavte přístřešek pro sýkorky. Přinášíme tipy, jak správně vyrobit ptačí budku

Revoluční objev. Samozavlažovací půda může změnit zemědělství

Čeští vědci vyvinuli revoluční UV roušku. Ochrání ostatní i majitele

Inspirativní rozhovor

Vím, že nepřestanu pomáhat druhým, říká Silvie Dymáková, která vrací samoživitelkám energii do života

Vím, že nepřestanu pomáhat druhým, říká Silvie Dymáková, která vrací samoživitelkám energii do života

Přečtěte si rozhovor s novinářkou, dokumentaristkou a matkou v jedné osobě, Silvou Dymákovou.