Jablka a croissanty, které už mají to nejlepší za sebou. Co s nimi? Jednou z možností je potraviny bez větší snahy prostě vyhodit. Víc se nám ale líbí varianta druhá – vyčarovat „zbytkovou“ žemlovku!
Iniciativa Zachraň jídlo dostala právě takovýto nápad, a tak tuto středu 16. října uvaří pro veřejnost 300 porcí žemlovky zdarma. Využije k tomu suroviny, které by jinak přišly nazmar. Záměrem je v praxi ukázat, že i přebytečné potraviny staršího data mají leckdy nápadité využití. Program akce doplní promítání filmu s diskuzí či nabídka drinků v podobném duchu jako v případě jídla.
Podobnými happeningy je iniciativa známá. Už dříve veřejně uvařila ze zachráněných potravin polévku nebo salát. Aktuálně navíc vydává kuchařku s tzv. záchranářskými recepty, které radí, jak zpracovat zbytky a méně plýtvat. Kniha bude k dispozici i přímo na akci.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Duhový chodníček vás provede všemi odstíny dětské hravosti
Jaké to je, když přijde déšť na návštěvu? A co když uletí balónky? Novinka z pera básnířky Zuzany…