Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Vypadá jako bedla, u jídla si na ní ale nepochutnáte. Mykologové v Česku našli vzácnou houbu

Zdroj fotografií: nppodyji.cz

Vůbec poprvé objevili letos na jaře mykologové v Národním parku Podyjí vzácnou houbu původem ze Středomoří. Přestože vzhledem připomíná známou bedlu, jedná se o kriticky ohrožený druh muchomůrky Vittadiniho.

Houba má světlé zbarvení, a i když není jedovatá, sbírat ji odborníci nedoporučují. „Přestože je jedlá, muchomůrka Vittadiniho se ke konzumaci doporučit rozhodně nedá. Jednak neoplývá příjemnou vůní, takže ke sběru neláká, a navíc patří mezi kriticky ohrožené druhy zapsané ve vyhlášce i červeném seznamu hub,“ vysvětlil botanik Radomír Němec.

Suchomilná muchomůrka, jejíž klobouk může být až 15 centimetrů široký, se typicky vyskytuje ve Středomoří. V Česku se letos podle mykologů objevila nejspíš díky teplému počasí posledních let a letošnímu červnu, který byl bohatý na srážky. Úplně poprvé byla na našem území spatřena v roce 1975 na Znojemsku. Znovu se pak objevila před čtyřmi lety v okolí Jaroslavic a letos ji odborníci vůbec poprvé zaznamenali na území Podyjí.

Související články

Zaručeně zlepší den

Vědci z Brna vyslali do vesmíru mikrořasy. Mohou sloužit k výrobě biopaliva či čištění vody

Tento roztomilý robotický mazlíček vás zahřeje u srdce a ochrání váš domov

Zvířata v deštných pralesech se chovají jako lidé. Mají denní rutinu

Stromy jsou velcí pomocníci. Zeleň v New Yorku pohlcuje obrovské množství oxidu uhličitého

Inspirativní rozhovor

Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková

Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková

Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Víte, jak správně skladovat konkrétní potraviny? Jak zužitkovat suroviny do posledního kousku? Nebo…