Španělé chtějí snížit míru vyhazovaného jídla. Tamní restaurace budou muset nově nabízet hostům možnost odnést si nesnědené jídlo s sebou domů v recyklovatelném obalu, uvedl server Ekolist.
Ustanovil to nový zákon zaměřený na boj s plýtváním potravinami, který schválila vláda. Legislativa také slibuje pobídky obchodníkům, kteří budou mít snahu prodat zákazníkům zboží s blížícím se datem spotřeby nebo zeleninu a ovoce neodpovídající estetickým standardům. Španělé podle The Times každý rok vyhodí 1,2 milionu tun potravin, což je 28,2 kilogramu na osobu. Cílem opatření je toto množství snížit.
Od začátku ledna se navíc ve Španělsku začaly danit obaly na jedno použití. Prodejny proto chtějí motivovat zákazníky, aby si do obchodů nosili vlastní znovupoužitelné obaly. Například supermarkety Carrefour slibují zákazníkům, kteří si u pultu s lahůdkami či uzeninami nakoupí do vlastního obalu, slevu 0,15 centu (čtyři koruny) za každý donesený obal až do výše 0,45 centu (11 korun) na jeden nákup.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Oceňovaná Boží hora zprostředkovává atmosféru chudinské Neapole
Snad každý si vybaví hladovost mládí, která je v pubertě doslova spalující. I pouhý vzduch chutná…