Španělé chtějí snížit míru vyhazovaného jídla. Tamní restaurace budou muset nově nabízet hostům možnost odnést si nesnědené jídlo s sebou domů v recyklovatelném obalu, uvedl server Ekolist.
Ustanovil to nový zákon zaměřený na boj s plýtváním potravinami, který schválila vláda. Legislativa také slibuje pobídky obchodníkům, kteří budou mít snahu prodat zákazníkům zboží s blížícím se datem spotřeby nebo zeleninu a ovoce neodpovídající estetickým standardům. Španělé podle The Times každý rok vyhodí 1,2 milionu tun potravin, což je 28,2 kilogramu na osobu. Cílem opatření je toto množství snížit.
Od začátku ledna se navíc ve Španělsku začaly danit obaly na jedno použití. Prodejny proto chtějí motivovat zákazníky, aby si do obchodů nosili vlastní znovupoužitelné obaly. Například supermarkety Carrefour slibují zákazníkům, kteří si u pultu s lahůdkami či uzeninami nakoupí do vlastního obalu, slevu 0,15 centu (čtyři koruny) za každý donesený obal až do výše 0,45 centu (11 korun) na jeden nákup.
Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt
GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…
Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.
Inspirace z knihovny: Jóga pro holky ze Západu je barevným průvodcem na cestě k ženskému zdraví
Jak se mít ráda? Jak o sebe prostřednictvím jógy pečovat? A jak sladit svou praxi s ženským cyklem?…