Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Vařte s dětmi. Posiluje to jejich kreativitu i sebevědomí

Zdroj fotografie: Pexels

Pustit si děti do kuchyně a nechat je krájet zeleninu nebo vytloukat vejce vyžaduje nepochybně notnou dávku trpělivosti a možná dokonce odvahy. Stojí to ale za to. Podle Molly Birnbaum, šéfredaktorky dětských kuchařek, je totiž pro děti tato činnost v mnoha ohledech užitečná.

Birnbaum se v rámci své práce setkává s dětmi v kuchyni často. Vidí tak na vlastní oči, jaké výhody jim práce tam přináší. Popsala to ve svém článku pro magazín Time. Předně si mohou malí kuchaři v praxi otestovat řadu znalostí nabytých ve škole, ať už jde o odměření ¾ lžičky určité ingredience, nebo nesnadné mísení oleje s vodou. S asistencí v kuchyni u dětí také často narůstá zájem o jídlo jako takové, nové suroviny i jejich původ. Praktické dovednosti jako krájení, strouhání nebo šlehání snad ani netřeba zmiňovat.

Vaření i pečení nepochybně rozvíjí kreativitu a schopnost spolupráce. Birnbaum také uvádí, že dokonce posiluje charakter. Dětské sebevědomí narůstá, když dostanou příležitost se v čím dál větší míře podílet na přípravě vlastní svačiny. Proces vaření s sebou navíc přináší nejen úspěch, ale i neúspěch, a pro děti je velmi přínosné mu čelit. Tak co, vezmete je příště do kuchyně s sebou?

Související články

Zaručeně zlepší den

FOTO: Podívejte se na nejkrásnější fotky české přírody. Soutěž vyhrál snímek kosa

Stud i oblečení stranou! Nazí senioři boří tabu o sexu ve vyšším věku

Naplňuje mě, když svůj čas můžu smysluplně využít, říká vozíčkářka Petra Černá, která pomáhá opuštěným kočičkám

V Moravském krasu čekalo jeskyňáře překvapení. K jedinečnému objevu se prokopávali dva roky

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Svět je stále lepším místem. A to je Fakt(omluva)

Inspirace z knihovny: Svět je stále lepším místem. A to je Fakt(omluva)

Jde to s námi z kopce. Situace ve světě se horší, množství násilných činů narůstá. Také…