Vařte s dětmi. Posiluje to jejich kreativitu i sebevědomí

Zdroj fotografie: Pexels

Pustit si děti do kuchyně a nechat je krájet zeleninu nebo vytloukat vejce vyžaduje nepochybně notnou dávku trpělivosti a možná dokonce odvahy. Stojí to ale za to. Podle Molly Birnbaum, šéfredaktorky dětských kuchařek, je totiž pro děti tato činnost v mnoha ohledech užitečná.

Birnbaum se v rámci své práce setkává s dětmi v kuchyni často. Vidí tak na vlastní oči, jaké výhody jim práce tam přináší. Popsala to ve svém článku pro magazín Time. Předně si mohou malí kuchaři v praxi otestovat řadu znalostí nabytých ve škole, ať už jde o odměření ¾ lžičky určité ingredience, nebo nesnadné mísení oleje s vodou. S asistencí v kuchyni u dětí také často narůstá zájem o jídlo jako takové, nové suroviny i jejich původ. Praktické dovednosti jako krájení, strouhání nebo šlehání snad ani netřeba zmiňovat.

Vaření i pečení nepochybně rozvíjí kreativitu a schopnost spolupráce. Birnbaum také uvádí, že dokonce posiluje charakter. Dětské sebevědomí narůstá, když dostanou příležitost se v čím dál větší míře podílet na přípravě vlastní svačiny. Proces vaření s sebou navíc přináší nejen úspěch, ale i neúspěch, a pro děti je velmi přínosné mu čelit. Tak co, vezmete je příště do kuchyně s sebou?

Související články

Zaručeně zlepší den

Krása neznamená dokonalost. Projekt Tělo s příběhem boří tabu a ukazuje ženy různých tvarů

Jak učinit děti spokojené a šťastné? Vědci přišli s novým poznatkem

České hlavičky uspíšily vývoj nového léku na koronavirus

Proč prádlo usušené na slunci tak krásně voní? Dánští vědci tuto záhadu objasnili

Inspirativní rozhovor

Občané samotní mohou mnohé věci ve městě změnit. Stačí jen chtít, říká Barbora Fodorová z Chcu to v Brně

Občané samotní mohou mnohé věci ve městě změnit. Stačí jen chtít, říká Barbora Fodorová z Chcu to v Brně

Přečtěte si rozhovor se zakladatelkou projektu Chcu to v Brně, jehož prostřednictvím brněnští studenti pomáhají občanům se podílet na veřejném dění.