Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

V Norsku vznikne první evropská restaurace pod vodou

1 minuta radosti
Zdroj fotografie: snohetta.com

Pozorovat podmořský svět a nemuset se přitom ani namočit, ani nikam nalodit? Tuto možnost nabídne výjimečný koncept podmořské restaurace Under, která se v roce 2019 otevře v Norsku. A bude mít i smysluplný přesah.

Restaurace vyroste na jižním cípu norského pobřeží pět metrů pod hladinou. Bude mít tři patra a interiéru bude dominovat velké panoramatické okno. Za projektem stojí firma Snøhetta, která dříve pracovala třeba na návrhu budovy opery v Oslu. Vzhledem ke specifickému umístění restaurace chtějí její architekti klást velký důraz na pocit bezpečí zákazníků.

Restaurace ale nebude sloužit jen pro potěchu oka a chuťových pohárků svých návštěvníků. Po zavírací době bude místo k dispozici pro výzkumné týmy. Ty zde budou mít možnost studovat chování různých mořských živočichů v průběhu celého roku a zajistí také, aby se jim v okolí restaurace dařilo.

Zdroj: lidovky.cz

Související články

Zaručeně zlepší den

Brněnští studenti vymysleli chytrý skleník. Zjednoduší pěstování zeleniny a pomůže proti suchu

Čeští vědci hlásí objev v boji proti rakovině. Nové léky jsou až stokrát účinnější

Mladší o pět let? Podle vědců je možné omládnout díky speciálnímu cvičení

Čeští vědci vyvinuli unikátní rychlotesty na covid-19. Výsledky odhalí už za hodinu

Inspirativní rozhovor

Zero waste je pro mě návrat ke kořenům, říká ředitelka Bezobalu Veronika Nováčková

Zero waste je pro mě návrat ke kořenům, říká ředitelka Bezobalu Veronika Nováčková

Přečtěte si rozhovor se zakladatelkou firmy Bezobalu Veronikou Nováčkovou.