Pozorovat podmořský svět a nemuset se přitom ani namočit, ani nikam nalodit? Tuto možnost nabídne výjimečný koncept podmořské restaurace Under, která se v roce 2019 otevře v Norsku. A bude mít i smysluplný přesah.
Restaurace vyroste na jižním cípu norského pobřeží pět metrů pod hladinou. Bude mít tři patra a interiéru bude dominovat velké panoramatické okno. Za projektem stojí firma Snøhetta, která dříve pracovala třeba na návrhu budovy opery v Oslu. Vzhledem ke specifickému umístění restaurace chtějí její architekti klást velký důraz na pocit bezpečí zákazníků.
Restaurace ale nebude sloužit jen pro potěchu oka a chuťových pohárků svých návštěvníků. Po zavírací době bude místo k dispozici pro výzkumné týmy. Ty zde budou mít možnost studovat chování různých mořských živočichů v průběhu celého roku a zajistí také, aby se jim v okolí restaurace dařilo.
Zdroj: lidovky.cz
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Sny nám říkají mnohem více, než si myslíme. Jak je rozklíčovat?
Noční výlety do říše snů jsou často skvělou zábavou a opravdovým odreagováním. Člověk v nich může…