Nizozemská společnost Mosa Meat, která před pěti lety představila jako první na světě laboratorně vypěstovaný hovězí burger, získala finance na splnění svého dalšího plánu. Tím je vyrábět a od roku 2021 prodávat do restaurací uměle vypěstované maso.
Společnosti Mosa Meat se od investorů podařilo získat 194 milionů korun. Nyní je bude investovat do toho, aby se už za tři roky začaly prodávat první produkty. Pilotním výrobkem by mohlo být mleté hovězí na burgery. Cena jednoho plátku masa na hamburger by měla činit zhruba dvacet dva korun.
Vyrábět maso, které vypadá, je cítit a chutná jako skutečné maso, je velká výzva. Mosa Meat využívá malé vzorky buněk odebraných z živých zvířat. Tyto buňky jsou krmeny živinami tak, aby se rozvinuly, a vytvořila se z nich vlákna svalové tkáně. Firma tvrdí, že z jednoho vzorku může vyrobit až osmdesát tisíc takzvaných čtvrtlibráků, jak se označují hamburgery, které před zpracováním váží něco přes sto gramů.
Zdroj: České noviny
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Novinářky vykreslují ne vždy růžovou realitu médií, dodají ale sílu
Vídáme je každý den v televizi, čteme jejich články nebo hltáme zpravodajství z válečné fronty.…