Uměle vypěstované maso by mohlo být na stolech restaurací už v roce 2021

2 minuty radosti
Zdroj fotografie: Pixabay

Nizozemská společnost Mosa Meat, která před pěti lety představila jako první na světě laboratorně vypěstovaný hovězí burger, získala finance na splnění svého dalšího plánu. Tím je vyrábět a od roku 2021 prodávat do restaurací uměle vypěstované maso.

Společnosti Mosa Meat se od investorů podařilo získat 194 milionů korun. Nyní je bude investovat do toho, aby se už za tři roky začaly prodávat první produkty. Pilotním výrobkem by mohlo být mleté hovězí na burgery. Cena jednoho plátku masa na hamburger by měla činit zhruba dvacet dva korun.

Vyrábět maso, které vypadá, je cítit a chutná jako skutečné maso, je velká výzva. Mosa Meat využívá malé vzorky buněk odebraných z živých zvířat. Tyto buňky jsou krmeny živinami tak, aby se rozvinuly, a vytvořila se z nich vlákna svalové tkáně. Firma tvrdí, že z jednoho vzorku může vyrobit až osmdesát tisíc takzvaných čtvrtlibráků, jak se označují hamburgery, které před zpracováním váží něco přes sto gramů.

Zdroj: České noviny

Související články

Zaručeně zlepší den

Překrytí nenávistného tetování zdarma. Američtí tatéři dávají lidem možnost nápravy

Češi vynalezli revoluční technologii na zpracování odpadu

Salát ze zahrádky v prosinci? Rakušan našel způsob, jak pěstovat zeleninu v zimě

Vypadá jako bedla, u jídla si na ní ale nepochutnáte. Mykologové v Česku našli vzácnou houbu

Inspirativní rozhovor

Jana Leitnerová

Přečtěte si rozhovor se zakladatelkou skupiny Dobro v době korony.

Jana Leitnerová