Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Uměle vypěstované maso by mohlo být na stolech restaurací už v roce 2021

2 minuty radosti
Zdroj fotografie: Pixabay

Nizozemská společnost Mosa Meat, která před pěti lety představila jako první na světě laboratorně vypěstovaný hovězí burger, získala finance na splnění svého dalšího plánu. Tím je vyrábět a od roku 2021 prodávat do restaurací uměle vypěstované maso.

Společnosti Mosa Meat se od investorů podařilo získat 194 milionů korun. Nyní je bude investovat do toho, aby se už za tři roky začaly prodávat první produkty. Pilotním výrobkem by mohlo být mleté hovězí na burgery. Cena jednoho plátku masa na hamburger by měla činit zhruba dvacet dva korun.

Vyrábět maso, které vypadá, je cítit a chutná jako skutečné maso, je velká výzva. Mosa Meat využívá malé vzorky buněk odebraných z živých zvířat. Tyto buňky jsou krmeny živinami tak, aby se rozvinuly, a vytvořila se z nich vlákna svalové tkáně. Firma tvrdí, že z jednoho vzorku může vyrobit až osmdesát tisíc takzvaných čtvrtlibráků, jak se označují hamburgery, které před zpracováním váží něco přes sto gramů.

Zdroj: České noviny

Související články

Zaručeně zlepší den

Svět už nikdy nebude stejný. Čeští vědci objevili nová vesmírná tělesa

Zatočí s plevelem i cenou biozeleniny. V Opavě vznikl stroj, který slibuje revoluci v zemědělství

Dobrá zpráva pro ty, kteří prodělali koronavirus. Podle vědců získávají na několik měsíců imunitu

Jak vyzrát na virus? Češi vyvinuli první nanovlákenný respirátor FFP3 na světě

Inspirativní rozhovor

Po padesátce jsem začala žít nový život. Víru v sama sebe se snažím vštěpovat i svým klientkám, říká trenérka Dana Škorpilová

Po padesátce jsem začala žít nový život. Víru v sama sebe se snažím vštěpovat i svým klientkám, říká trenérka Dana Škorpilová

Přečtěte si rozhovor s Danou Škorpilovou, která po padesátce skončila kariéru manažerky a začala pomáhat ostatním jako osobní trenérka a výživová poradkyně.