Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Umělá inteligence pomáhá ulevit životnímu prostředí. Zachrání planetu?

2 minuty radosti
Foto: Zume

Americká firma se snaží vyjít vstříc naší planetě, která sotva dýchá pod tíhou odpadků z plastu. Pomocí robotů připravovali čtyři roky pizzu, kterou tyto stroje pekly v dodávce cestou k zákazníkovi. Pokrm byl tak čerstvý a chuťově velmi dobrý. Společnost však nyní přesedlala na výrobu kompostovatelných obalů z takzvané molded fiber (tvarované vlákniny).

„Naše krásná pizza bez konzervantů ztrácela v klasické krabici na kvalitě od chvíle, kdy se dopekla, do chvíle, kdy jsme ji doručili, tolik, že nám nepřišla dost dobrá. Tak jsme navrhli novou krabici na pizzu,“ popsal majitel firmy Zume Alex Garden. Proto vymyslel nový způsob, jak vyrobit obal, který může zákazník sám zkompostovat na dvorku za domem během 90 dní. Cílem společnosti je tímto způsobem pomoci světu zbavit se plastových a dalších problematických obalů. „Podle OSN bude v roce 2050 v oceánech víc plastu než ryb. Plasty jsou už tak všudypřítomné, že každý člověk na světě sní týdně množství plastu odpovídající jedné kreditní kartě. Plast je úžasný, zázračný materiál, jeho užitečnost poháněla řadu vymožeností, ze kterých dnes jako spotřebitelé po celém světě těžíme. To, co dělá plast skvělým, má ale bohužel katastrofální následky,“ dodal šéf Zume.

Využívání kompostovatelných krabiček má své výhody oproti vratným plastovým obalům. Požitek z nich má totiž i naše půda, neboť tyto obaly slouží jako hnojivo. Ze země vzešly, do země se vrací, eliminují tak vznik dalšího umělého obalu, který se nerozloží (ačkoliv bude třeba využíván opakovaně).

Zdroj: Autorský článek Gabriely Brázdové s využitím informací ze Zume a iRozhlas

Související články

Zaručeně zlepší den

Chtěli byste žít ve městě bez aut? Nový výzkum přináší 12 praktických způsobů, jak auta v městech omezit

Lidé v Thajsku staví malé útulky pro toulavé psy

V pražské Kotvě se otevírá největší Retro muzeum v České republice. Zaměřuje se na 70. a 80. léta 20. století.

Jak zní černá díra? Poslechněte si její zvuk

Inspirativní rozhovor

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Svět je stále lepším místem. A to je Fakt(omluva)

Inspirace z knihovny: Svět je stále lepším místem. A to je Fakt(omluva)

Jde to s námi z kopce. Situace ve světě se horší, množství násilných činů narůstá. Také…