Když se řekne Skotsko, asi první, co vás asi napadne, bude whisky. Velmi tradiční produkt, který má přísná pravidla výroby. I v tomto odvětví ovšem myslí na přírodu a snaží se o ekologičtější přístup, píše 100+1 zahraniční zajímavost.
Skotská whisky se v zemi vyrábí už více než 500 let. Co nezraje alespoň tři roky a jeden den na území Skotska a nemá alespoň 40 % alkoholu, se tam nemůže nazývat whisky. Výroba tohoto alkoholu je založena na velmi tradičních postupech a není jednoduchá, navíc je energeticky náročná. Výrobcům skotské whisky ale není životní prostředí jedno, a tak se domluvili, že by chtěli být uhlíkově neutrální do roku 2040.
V menší destilérce Oban, která whisky vyrábí již 200 let, dosáhli uhlíkové neutrality již v roce 2019. Začali pro provoz využívat biopalivo, čímž chtěli stanovit trend i pro další výrobce. Obecně producenti whisky ve Skotsku snížili emise skleníkových plynů o 34 % procent od roku 2019, což je velký posun. Jejich odhodlání je velké, i když dosažení uhlíkové neutrality bude náročné.
Zdroj: 100+1 zahraniční zajímavost
Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt
GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…
Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.
Život se s námi dost často nemazlí a klade nám do cesty nejrůznější zkoušky. Je jen na nás, jak je…