Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Tofu jinak: Seznamte se s prvním udržitelným vínem na světě

2 minuty radosti
Ilustrační foto: Pixabay

Z bledě žluté tekutiny, kterou tvoří zbytková odpadní voda z nedaleké továrny na tofu, vyrábí nový startup SinFooTech se sídlem v Singapuru vyrábí udržitelné víno. Informaci přinesl server Euro News.

Startup zaměřující se na recyklaci vedlejších produktů v potravinářském průmyslu vyrábí ve své malé palírně na západním okraji Singapuru asi 1 000 až 2 000 litrů sójového vína měsíčně. Odpad se shromažďuje a odváží do nedalekého lihovaru, kde do něj pivovarníci přidávají kvasnice a cukr. Směs se poté vloží do nádrže, kde fermentuje v rozmezí mezi dvěma až šesti týdny.

Pivovarníci musí víno vyrobit během několika hodin po sběru sójové syrovátky, protože tekutina se rychle kazí. Nápoj s názvem Sachi má 5,8 procenta alkoholu a je podobný cideru nebo dezertnímu vínu. Ale ti, kteří ochutnali tento nápoj vyrobený ze sójové syrovátky, říkají, že je to opravdu speciální chuťový zážitek.

Zdroj: Enterprise Singapore

Jak si Singapur vede v oblasti udržitelnosti potravin?

Singapur se stal centrem pro vývoj inovativních potravin budoucnosti. Startupy vyrábějí zboží od mořských plodů vypěstovaných v laboratoři až po knedlíky vyrobené z tropického ovoce místo vepřového masa. Aktuálně se 500mililitrová láhev sójového vína prodává za 26 eur. SinFooTech mimo jiné vyvíjí vyzrálou lihovinu, která je podobná whisky, a plánuje rozšířit výrobu prostřednictvím automatizace pracovní síly.

Zdroj: Euro News

Související články

Podpořte Pozitivní zprávy

Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt

Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt

GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…

Zaručeně zlepší den

Kočky prospívají duševnímu i fyzickému zdraví svých majitelů

Ceny elektřiny: Co ovlivňuje jejich vývoj?

Můžeme opravit vadné geny před narozením?

Pohovka na dlouhá léta – jak si vybrat model, který obstojí ve zkoušce času?

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak na zdravá střeva? Kniha, která poradí a zároveň inspiruje recepty

Inspirace z knihovny: Jak na zdravá střeva? Kniha, která poradí a zároveň inspiruje recepty

Termín mikrobiom je čím dál častěji skloňovaný lékaři, vědci a lidmi, kteří se věnují alternativní…