Z bledě žluté tekutiny, kterou tvoří zbytková odpadní voda z nedaleké továrny na tofu, vyrábí nový startup SinFooTech se sídlem v Singapuru vyrábí udržitelné víno. Informaci přinesl server Euro News.
Startup zaměřující se na recyklaci vedlejších produktů v potravinářském průmyslu vyrábí ve své malé palírně na západním okraji Singapuru asi 1 000 až 2 000 litrů sójového vína měsíčně. Odpad se shromažďuje a odváží do nedalekého lihovaru, kde do něj pivovarníci přidávají kvasnice a cukr. Směs se poté vloží do nádrže, kde fermentuje v rozmezí mezi dvěma až šesti týdny.
Pivovarníci musí víno vyrobit během několika hodin po sběru sójové syrovátky, protože tekutina se rychle kazí. Nápoj s názvem Sachi má 5,8 procenta alkoholu a je podobný cideru nebo dezertnímu vínu. Ale ti, kteří ochutnali tento nápoj vyrobený ze sójové syrovátky, říkají, že je to opravdu speciální chuťový zážitek.
Singapur se stal centrem pro vývoj inovativních potravin budoucnosti. Startupy vyrábějí zboží od mořských plodů vypěstovaných v laboratoři až po knedlíky vyrobené z tropického ovoce místo vepřového masa. Aktuálně se 500mililitrová láhev sójového vína prodává za 26 eur. SinFooTech mimo jiné vyvíjí vyzrálou lihovinu, která je podobná whisky, a plánuje rozšířit výrobu prostřednictvím automatizace pracovní síly.
Zdroj: Euro News
Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt
GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…
Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.
Pocity v našich životech mají nezastupitelnou roli, přičemž se pravděpodobně jedná o nejsilnější…