Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Studenti z Frýdlantu nad Ostravicí bojují s rasismem. Vzorem jim je brazilská umělkyně

2 minuty radosti
Zdroj fotografie: Gymnázium BESKYDY MOUNTAIN ACADEMY

Za vznikem originálního projektu stojí americký učitel gymnázia a jeho studenti. Do Frýdlantu nad Ostravicí na Gymnázium Beskydy Mountain Academy pozval zástupce ředitele Brazilku Angélicu Dass. Právě ta na mladé lidi udělala takový dojem, že se rozhodli dál propagovat její myšlenky v rámci projektu Srdcem, ne očima.

Angélica Dass vystupuje v boji proti rasismu po celém světě. Fotografuje portréty lidí od ramen nahoru a z výsledných fotografií dělá rozsáhlé koláže. Snaží se tak společnosti ukázat, že neexistují jen čtyři barvy kůže, ale že jich je rozsáhlé spektrum. Tento princip převzali i studenti a rozhodli se během jednoho roku navštívit 30 základních škol napříč Moravskoslezským krajem.

Na workshopech tvoří děti své vlastní portréty. Tělovými barvami v různých odstínech se pak snaží co nejlépe vystihnout ten svůj. Právě touto cestou pak mají žáci sami dospět k tomu, že nemohou škatulkovat lidi podle barvy kůže. Všechno probíhá přirozeně a bez nátlaku. Za celý projekt získali studenti dvě ocenění Gratias Tibi. Stali se vítězi v kategorii středoškolských projektů a vyhráli i Cenu České televize.

Zdroj: aktualne.cz

Související články

Zaručeně zlepší den

Blíží se konec palmového oleje? Vědci našli zdravější a zelenější alternativu

Jak pomáhá AfaSlovník lidem s afázií, ale i jinými poruchami řeči

Vědci našli způsob, jak znovu použít jednorázové roušky

Vědci konečně znají genetickou příčinu lupusu. Objev umožní vývoj účinné léčby

Inspirativní rozhovor

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak na zdravá střeva? Kniha, která poradí a zároveň inspiruje recepty

Inspirace z knihovny: Jak na zdravá střeva? Kniha, která poradí a zároveň inspiruje recepty

Termín mikrobiom je čím dál častěji skloňovaný lékaři, vědci a lidmi, kteří se věnují alternativní…