Jak zpřístupnit lidem stravování v restauracích po dobu nouzového stavu? Iniciativa Gastro žije! přišla s inovativním řešením. Na Kapucínském náměstí v Brně nainstalovala prototyp stolku, který umožňuje jíst venku a zároveň dodržovat nařízení vlády. Desítky dalších podobných stolků mají pomoci zachránit zatím uzavřené gastronomické podniky, dodat firmám alespoň malé zakázky a umožnit lidem se bezpečně stravovat na veřejnosti.
Stolečky jsou unikátní především díky konceptu bezpečné zóny. Ta respektuje současná vládní opatření. Jedná se o nepohyblivý stůl se třemi sedátky, kolem kterého je vyznačená bezpečná zóna. V praxi to vypadá tak, že si zákazník u výdejního okénka vyzvedne objednaný pokrm a zaplatí ho. Poté jej v bezpečné zóně s maximálně dvěma blízkými osobami zkonzumuje bez nutnosti mít nasazenou roušku.
Posezení je vyrobené ze svařované ocelové konstrukce, materiál lze snadno dezinfikovat. Po skončení karantény by mohly být jídelní sestavy využity v parcích, lesích, na hřištích, u vody nebo na chalupách. Svůj projekt autoři odeslali dopisem na ministerstvo zdravotnictví, přičemž umístění gastro zóny zatím vyjednali pouze s Brnem.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Duhový chodníček vás provede všemi odstíny dětské hravosti
Jaké to je, když přijde déšť na návštěvu? A co když uletí balónky? Novinka z pera básnířky Zuzany…