Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Měníme myšlení českých pejskařů, říká spoluzakladatelka portálu psichologie.cz Kateřina Pavlů

Spoluzakladatelka psí akademie psichologie.cz. Foto: se svolením Kateřiny Pavlů

Online akademie psího vzdělávání psichologie.cz nabízí největší nabídku kurzů o výchově a tréninku psů u nás. Spolupracuje se 14 top trenéry naší scény a jejich kurzy si drží průměrné hodnocení nad 94 %. V loňském roce také spustili Psí podcast a provozují tréninkový prostor Necvičák. Jejich cílem je, aby každý pes v České republice byl trénován bez nátlaku a pomocí moderních metod.

Kde se myšlenka na online akademii zrodila?
Zrodila se v hlavě mého partnera (Tomáš Nushart, trenér psů a spoluzakladatel, pozn. redakce) v době, kdy jsme hledali informace ohledně výchovy a tréninku našeho vlastního psa. Zjistili jsme, že neexistuje žádná ucelená forma nebo místo, kde bychom našli informace pohromadě a které by třeba takovým začátečníkům jako jsem já pomohly se zorientovat. Tomáše tedy napadlo, že to musíme udělat my – komplexní online kurz pro pejskaře s moderním pojetím tréninku. Napadlo ho to asi ve tři ráno, takže mě vzbudil a vše mi to musel hned říct. (smích)

Následně jsme se s tímto nápadem přihlásili do Social Impact Award, kterou jsme vyhráli. Nápad na samotnou akademii přišel asi o rok později na základě zpětné vazby zákazníků a jejich poptávky po konkrétních tématech a dalších trenérech.

Název Psichologie je v tomto kontextu geniální, jak vás to napadlo?
Jak se to vezme, snad každý měsíc mě někdo posílá na základku zopakovat si gramatiku. (smích) Většina našich zákazníků ale náš název miluje. Jedná se o spojení slov psi a psychologie a poukazuje na to, že v tréninku psů je potřeba i naše vlastní, lidské myšlení.

Jak se vám daří lákat lektory ke spolupráci?
Když jsme sháněli první trenéry, tak to jednoduché nebylo. Tím spíš, že od začátku cílíme na nejlepší trenéry u nás, kteří jsou uznávanou autoritou a jsou zastánci moderních metod. Podařilo se nám je ale nadchnout myšlenkou, že chceme moderní trénink dostat do obecného povědomí. Pokud totiž chceme změnit myšlení všech pejskařů v Česku, musíme to udělat společně a vzájemně se podporovat. Druhým aspektem byly určitě i velmi dobré finanční podmínky, které autorům nabízíme.

Na portále najdete i kurz na posilování psích svalů. Foto: Psichologie.cz

Neměli problém s tím, že jsou to online kurzy, protože většina cvičí naživo?
Někteří s tím trochu problém měli, ale pomohlo si uvědomit, že v tréninku psa jde vždy o majitele. Majitel musí znát relevantní informace a vědět spojitosti v tréninku. A to jsou věci, které trenéři sami neustále svým klientům opakují. Proto když se člověk ty základní informace dozví online, je pak osobní trénink daleko efektivnější a klient z něho vytěží mnohem více. Ke kurzu se zákazník může navíc neustále vracet a informace si připomínat vždy, kdy potřebuje. Jsme vlastně takový doplněk, vstupní brána do tréninku psů. A naši zákazníci pak mohou individuálně pokračovat naživo s trenéry.

Koronavirus vám asi nahrál s tím, že najednou bylo vše online…
Určitě to mělo nějaký dopad, zároveň nám ale covid přinesl spoustu konkurence, protože se zavíraly cvičáky a trenéři sami začali fungovat online. Myslím si, že náš úspěch by přišel tak jako tak, třeba jen o trochu později. Covid nám určitě pomohl v tom, že lidé začali hledat alternativy, jak zjistit informace o základním výcviku psů. A také si více pořizovali psy.

Čím se lišíte od konkurence?
Naše online konkurence má podobu spíše samostatně stojících trenérů s jedním, dvěma kurzy, pro které je online výuka především další formou příjmů. Naším cílem je ale společenská změna a snaha o spojování skvělých lektorů a užitečných informací na jednom místě. Proto spolupracujeme jen s těmi nejlepšími a nabízíme i tematicky unikátní kurzy, které jsou pro život se psem důležité, ale nemají tak širokou zákaznickou základnu, třeba soužití miminka a psa nebo trénink psů pro děti. Dbáme také daleko víc na profesionální zpracování. Vybíráme šikovné kameramany, musíme mít kvalitní zvuk a do detailu kurzy připravujeme. Naší snahou je informace předat poutavě, jasně, ale také stručně. Každý dokáže vytvořit pětihodinový kurz, proč to ale dělat, když se to dá díky dobré přípravě říct výstižně daleko rychleji.

Začali jste i s podcasty o výchově psů, co se tam lidé dozvědí?
Psí podcast byl takový logický krok, jak se dostat do povědomí dalších lidí a zároveň jim ukázat, že v České republice je plno moderních trenérů, kteří ke zvířeti přistupují s respektem, jen nemají tolik prostoru být veřejně vidět. Trenéři si v podcastu s Tomášem povídají o tréninku, výchově a jejich práci se psy. Díky tomu, že podcast moderuje sám cvičitel psů, otázky jsou daleko přesnější a hovor přirozeně plyne. Lidé se tedy v krátkých 30minutových rozhovorech, které si mohou pustit cestou do práce, učí o moderním tréninku. Vždy se dozví i konkrétní cvičení, které si mohou vyzkoušet. Takže se dozvědí teorii i praxi.

Výcvik psů je důležitý. Foto: psichologie.cz

Máte ale ještě blog, nezdvojují se ty informace?
Blog je spíš doplněním ke kurzům. Když v kurzu zmíníme třeba konejšivé signály psů, tak se pak o tom rozepíšeme na blogu, aby lidé věděli, kde nabýt další znalosti. Náš blog nepíšou primárně copywriteři, kteří loudí lidi na slova, ale píšou je lidé, co se tréninku psů aktivně věnují. Každý článek pak projde kontrolou a je tak zdrojem kvalitních a ověřených informací.

Vytvořili jste prostor, kterému říkáte Necvičák, k čemu je?
Ne všichni holdují online vzdělávání, a tak jsme vytvořili místo, kde mohou trénovat se super trenéry naživo. Vzhledem k tomu, že jsme z Prahy, tak je v Praze. Původně to měl být jen prostor pro Tomášovo trénování, ale podařilo se nám sehnat opravdu skvělé místo, které bylo hodně velké, a napadlo nás, že můžeme pomoci i dalším trenérům se zajištěním vnitřního prostoru, který potřebují využívat jen pár dní v týdnu. Díky tomu zde trénují šikovní pražští i mimopražští lektoři a lidé z okolí tak mají možnost trénovat s těmi, kdo jim skutečně sedí. Časem zde chceme pořádat i vzdělávací akce a semináře.

Máte i jeden kočičí kurz, jak je to možné?
Já jsem totiž paradoxně kočičí člověk (smích), a tak jsem se rozhodla, že musíme mít kurz i pro kočky. Oslovili jsme tedy Kláru Nevečeřelovou a udělali jsme kočkokurz, abychom ukázali, že moderní trénink jde použít na všechna zvířata. A oblíbenost kurzu je velká. Máme vlastně i lamokurz a kozokurz, ty se ale zaměřují na psy, jen ukazují metodiku tréninku na jiných zvířatech. Když metodu pochopí koza, pak to pes pochopí taky.

Co dalšího chystáte do budoucna?
V tuto chvíli připravujeme nové webové stránky, měli jsme dlouhodobé problémy třeba s přihlašováním, takže je to teď opravdu velká věc. Web bude uživatelsky přívětivější, rychlejší a zapracujeme zpětnou vazbu od zákazníků. Do budoucna plánujeme přednášky a workshopy po celé republice a samozřejmě máme plno plánů na další kurzy, třeba o návštěvě veterináře. Nápadů je spousta, ale musíme postupně.

Kateřina Pavlů je také spoluzakladatelkou StartupBoxu. Foto: archiv Kateřiny Pavlů

Medailonek
Kateřina Pavlů je spoluzakladatelkou a hybnou silou portálu psichologie.cz. Vystudovala personální management na ČVUT, kde získala stipendium pro nejlepší studenty. Nyní studuje ještě inženýrský obor udržitelnost podnikání. Spoluzaložila neziskovou organizaci StartupBox, která v roce 2021 získala grant od Google. K tomu všemu učí tělocvik a zeměpis na inovativní škole Vela, což má jako koníček.

Autorský článek Barbary Tesařové, psichologie.cz

Související články

Zaručeně zlepší den

Chtěli byste žít ve městě bez aut? Nový výzkum přináší 12 praktických způsobů, jak auta v městech omezit

Lidé v Thajsku staví malé útulky pro toulavé psy

V pražské Kotvě se otevírá největší Retro muzeum v České republice. Zaměřuje se na 70. a 80. léta 20. století.

Jak zní černá díra? Poslechněte si její zvuk

Inspirativní rozhovor

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Víte, jak správně skladovat konkrétní potraviny? Jak zužitkovat suroviny do posledního kousku? Nebo…