Každý Evropan vyhodí v průměru 179 kilogramů potravin za rok. Plýtvání potravin a energie je jedním z aspektů, kterými zvyšujeme produkci skleníkových plynů. Upozornit na tyto problémy a ukázat Čechům alternativy se rozhodli tvůrci kampaně Pěstuj planetu.
Podle Organizace pro výživu a zemědělství trpí každý osmý člověk na světě hladem. Iniciativa upozorňuje, že na Zemi je dostatek potravy pro všechny, jen není rovnoměrně rozdělena. Příčinami jsou neférové obchodní praktiky a nespravedlivé nastavení globální produkce potravin.
Kampaň ale nabízí možnost s touto situací něco udělat a chce Čechům ukázat, jak mohou každý den svým rozhodnutím ovlivnit kvalitu životního prostředí i života jiných lidí. Přináší tak 5 kroků, jimiž mohou lidé snižovat svůj dopad na klima a podporovat systémové změny, a zároveň sami sobě prospět lepší stravou.
„Pokud nebudeme tolik jídla vyhazovat, začneme šetřit energií při vaření, budeme nakupovat sezónní ovoce a zeleninu, jednu porci masa týdně vyměníme za luštěniny a budeme podporovat drobné zemědělce, vypěstujeme si takovou planetu, kde bude dostatek jídla pro všechny,“ vyjmenovává pětici hlavních bodů koordinátorka kampaně Karolína Silná.
Součástí projektu jsou i různé akce jako například konference, slavnost fairtradového a lokálního jídla a pití na Letné či tzv. hladové hostiny.
Kampaň organizuje Ekumenická akademie ve spolupráci s dalšími partnery. Zaštítili ji například energetický expert Milan Smrž nebo specialistka na výživu Margit Slimáková. „Kvalitní potraviny z lokálních zdrojů prospívají našemu zdraví i planetě Zemi. Namísto levných, průmyslově upravovaných potravin, dovezených z jiných zemí, proto volím kvalitní potraviny od místních zemědělců,” vysvětluje Slimáková.
Přečtěte si rozhovor s Danou Škorpilovou, která po padesátce skončila kariéru manažerky a začala pomáhat ostatním jako osobní trenérka a výživová poradkyně.