Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Proč jíst kořeněné pokrmy?

Bez koření se v dnešní době neobejde téměř žádná domácnost. Koření dodá našim jídlům specifickou chuť a mnohá z nich navíc podpoří naše zdraví. V tomto ohledu patří mezi nejpřínosnější chilli papričky, jalapenos nebo například kurkuma.

Příliš kořeněná jídla nechutnají každému. Je to o individuálním jídelním zvyku, ale také o zdravotních obtížích, jež nám může konzumace kořeněných potravin přinést. V přiměřeném množství je však to správné koření lékem.

Zahraniční server Foxnews přinesl přehled některých základních výhod konzumace kořeněných jídel. Zde je uvádíme:

Hubnutí
V koření a chilli papričkách obecně je obsažena látka s názvem kapsaicin. Tato látka dočasně zvyšuje spalování kalorií až o 8 %. Lidé, kteří konzumují kořeněné pokrmy, jsou obecně spokojenější s menšími porcemi, což znamená, že také organismu dodávají méně kalorií.

Zdravé srdce
I zde hraje hlavní roli kapsaicin, který snižuje špatný cholesterol v těle. Dle studie American Chemical Society kapsaicin pomáhá snižovat hromadění cholesterolu a zvyšuje průtok krve tím, že blokuje gen, který má za následek zužování tepen.

Prevence rakoviny
Vědci tvrdí, že některá kořeněná jídla mají vlastnosti potlačující rakovinné bujení. Například u rakoviny prostaty mají zpomalovat rychlost, jíž buňky rostou. Další výzkumy zjistily, že ze stejného hlediska je zdraví prospěšné i koření kurkuma, jež obsahuje antioxidační kurkumin. Ten má protirakovinné účinky.

Krevní tlak
V další studii zase vědci zjistili, že kapsaicin zvyšuje množství oxidu dusnatého v krevním oběhu, což přispívá k ochraně před různými záněty a také při snížení krevního tlaku. Tyto účinky jsou nejvýraznější v kajenském pepři.

Nezapomínejte však na to, že na vaše zdraví má největší vliv vyvážená strava s dostatkem ovoce a zeleniny.

Zdroj: http://www.novinky.cz/zena/zdravi/347901-zdravotni-vyhody-korenenych-pokrmu.html

Související články

Z domova

Češi se stravují pestřeji než dříve a jedí víc luštěnin

Inspirace

Projekt Pestrá strava naučí seniory zdravě svačit

Z domova

Plzeň podporuje zdravější občerstvení na školách

Byznys

Tokijská pop-up restaurace zaměstnává číšníky s demencí

Zaručeně zlepší den

Čeští vědci představili nový způsob testování na koronavirus

Postavte přístřešek pro sýkorky. Přinášíme tipy, jak správně vyrobit ptačí budku

Revoluční objev. Samozavlažovací půda může změnit zemědělství

Čeští vědci vyvinuli revoluční UV roušku. Ochrání ostatní i majitele

Inspirativní rozhovor

Vím, že nepřestanu pomáhat druhým, říká Silvie Dymáková, která vrací samoživitelkám energii do života

Vím, že nepřestanu pomáhat druhým, říká Silvie Dymáková, která vrací samoživitelkám energii do života

Přečtěte si rozhovor s novinářkou, dokumentaristkou a matkou v jedné osobě, Silvou Dymákovou.