Nedávno provedený výzkum naznačuje, že každodenní rituál pití čaje může mít více výhod než jen relaxaci. Podle nové studie může dopřávání si tří šálků čaje denně přispět k oddálení procesu biologického stárnutí, informoval server Earth.
Historicky byl černý čaj uznáván pro své potenciální zdravotní přínosy, zejména pro zlepšení zdraví srdce, střev a mozku. Studie na zvířatech navíc ukázaly, že flavonoidy, které se hojně vyskytují v čaji, by mohly potenciálně prodloužit životnost organismů od červů a much až po myši.
Komplexní studie odborníků z univerzity Sichuan v Chengdu v Číně zahrnovala analýzu dat 5 998 britských jedinců ve věku 37 až 73 let a 7 931 čínských účastníků ve věku 30 až 79 let. Účastníci poskytli podrobné informace o svých zvycích při konzumaci čaje, včetně typu čaje, který preferovali (zelený, černý, žlutý nebo oolong) a průměrném počtu šálků, které každý den vypili. Vědci poté hodnotili různé ukazatele stárnutí, jako je krevní tlak, cholesterol a procento tělesného tuku, aby určili biologický věk účastníků.
Zjištění odhalila, že pijáci čaje vykazovali známky pomalejšího biologického stárnutí. „Ukázalo se, že konzumace přibližně tří šálků čaje nebo šesti až osmi gramů čajových lístků denně může nabídnout nejzjevnější výhody proti stárnutí,“ napsali autoři. Je zajímavé, že ti, kteří přestali pít čaj, vykazovali vyšší nárůst zrychlení biologického stárnutí.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Jak na zdravá střeva? Kniha, která poradí a zároveň inspiruje recepty
Termín mikrobiom je čím dál častěji skloňovaný lékaři, vědci a lidmi, kteří se věnují alternativní…