Med je nejen výbornou laskominou, na které si pochutnají naše mlsné jazýčky, ale především zdravým mlsáním, s blahodárným vlivem na naše tělo. Nová studie vedená výzkumníky z University of Toronto zjistila, že med může zlepšit kardiometabolické zdraví konzumentů, uvedl server Earth.
V praxi to znamená, že konzumace této sladkosti pozitivně ovlivňuje hladinu krevního cukru i cholesterolu a snižuje některé ukazatele zánětu. Odborníci to zjistili pomocí systematického přehledu a metaanalýze klinických studií s medem. „Tyto výsledky jsou překvapivé, protože med obsahuje asi 80 procent cukru,“ řekl autor studie Tauseef Khan, odborník na nutriční vědy na University of Toronto. „Ale med je také komplexním složením běžných a vzácných cukrů, bílkovin i organických kyselin,“ doplnil.
V klinických studiích respondenti dodržovali zdravé stravovací návyky, přidané cukry představovaly méně než deset procent jejich denního kalorického příjmu. Vědci upozorňují, že to neznamená, že by měli lidé ve velkém začít konzumovat med. Podle nich by se mělo jednat spíš o náhradu klasického rafinovaného cukru, sirupů nebo jiných sladidel. Podle vědců by denní dávka medu neměla překročit 40 gramů (asi dvě polévkové lžíce), přičemž aby byl prospěšný, měl by být konzumován nejlépe syrový.
Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z Earth a Nutrition Reviews
Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt
GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…
Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.
Inspirace z knihovny: Staňte se pány svých snů. Pusťte se do lucidního snění
Jaké to je řídit své sny? Je to vůbec možné? A hlavně – jak to udělat? Pokud vás sem tam napadaly…