Možná jste se už setkali s nejrůznějším využitím banánů, třeba s banánovou moukou. Ale věděli jste, že existuje i banánové víno? Emily Nkhanaová, drobná farmářka ze severu Malawi, dříve přezrálé banány vyhazovala nebo je nechávala shnít. Kvůli extrémním vedrům ale banány začaly dozrávat příliš rychle, což jí i mnoha dalším zemědělcům v okolí způsobovalo velké ztráty. Nyní pro tyto banány našla výnosné využití – banánové víno, informoval server Ekolist.
Postup výroby vína je jednoduchý. Přezrálé banány se oloupou, nakrájí na malé kousky, zváží a smíchají s cukrem, kvasinkami a rozinkami, zalijí vodou a pokryjí citrony. Směs se pak nechá několik týdnů kvasit. Banánová dužina se tak promění v silné aromatické víno s obsahem alkoholu 13 procent, podobně jako víno z hroznů. „Je to velmi kvalitní víno. Musíte si na jeho pití udělat čas, abyste si mohli vychutnat jeho sladkou chuť,“ uvedla farmářka ze severu Malawi Emily Nkhanaová.
Víno může mít barvu od světle žluté po sytě jantarovou. Má lehce nasládlou ovocnou chuť, často doprovázenou jemnou vůní a lehkou citronovou a banánovou příchutí. „Je jemné a lehké, téměř jako dezertní víno,“ řekl místní milovník vína, který se stal jedním z největších fanoušků banánového vína v oblasti, Paul Kamwendo. „Netušil jsem, že se z banánů dá vyrobit víno.“
Banánové víno se v Malawi setkalo s nadšením u výrobců i u spotřebitelů. Na tamních trzích se lahev banánového vína prodává za tři dolary (68 Kč).
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Jóga pro holky ze Západu je barevným průvodcem na cestě k ženskému zdraví
Jak se mít ráda? Jak o sebe prostřednictvím jógy pečovat? A jak sladit svou praxi s ženským cyklem?…