Vědcům se podařilo odhalit, proč některé lidi bolí i po malém množství vypitého červeného vína hlava, a to třeba i přesto, že s jinými druhy alkoholu běžně problém nemají. Kvalitní modré hrozny podle nich obsahují sloučeninu, která může narušovat metabolismus alkoholu v lidském těle. Je proto možné, že vás po dobrém červeném víně bude bolet hlava, informoval server Radio Wave.
Tým kalifornských vědců se během výzkumu zaměřil na takzvané fenolové flavonoidy. Tyto sloučeniny se nacházejí v semenech a slupkách modrých hroznů a souvisejí s jejich barvou, chutí i vůní. Tyto flavonoidy byly označeny jako možná příčina okamžitých bolestí hlavy, a to i po konzumaci malého množství nápoje. Problematický je podle výzkumníků údajně antioxidant zvaný kvercetin. Varianta této látky blokuje enzymy, jež dovedou přeměňovat acetaldehydy na acetáty, což jsou sloučeniny, na které se v lidském těle alkohol štěpí. Autoři se domnívají, že to může v krevním řečišti způsobit hromadění toxického acetaldehydu, jehož vysoké hladiny můžou způsobovat bolest hlavy, nevolnost, pocení nebo začervenání obličeje.
Autoři studie tvrdí, že nejvyšší množství problematického kvercetinu je především v hroznech, které dozrávají při dostatečném množství slunečního záření. „Levné odrůdy hroznů se pěstují na keřících révy s velkými korunami a spoustou listů, takže nemají tolik slunečního záření. Kvalitní hrozny pocházejí z menších keřů s menším počtem listů,“ řekl Andrew Waterhouse, jeden z autorů studie. Že jste konzumovali kvalitní víno tak paradoxně poznáte podle následné bolesti hlavy.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Sny nám říkají mnohem více, než si myslíme. Jak je rozklíčovat?
Noční výlety do říše snů jsou často skvělou zábavou a opravdovým odreagováním. Člověk v nich může…