Vědci z Univerzity Palackého v Olomouci mají v rukou účinný nástroj pro boj s padělateli lihovin, parfémů či kosmetiky. Vyvinuli technologii, která může spotřebitele ochránit před nekvalitními napodobeninami a případně zabránit poškození jejich zdraví. Metoda již získala zlatou medaili na mezinárodní výstavě inovací a patentů Invent Arena v Třinci.
Technologie Key-Lock zabraňuje padělání výrobku pomocí unikátního páru zámku a klíče. „Princip metody je založen na vnesení vhodných molekul do produktu ve velmi nízkých koncentracích. Tyto molekuly fungují jako zámek, který výrobek chrání,“ vysvětlil princip ředitel Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Radek Zbořil, který je jedním z autorů technologie.
Potenciál technologie je podle vědců obrovský. „Může se uplatnit především v potravinářském průmyslu, ale i kosmetice nebo při výrobě a distribuci pohonných hmot. Chemický zámek přidaný do produktu je identický s přírodními látkami, je zcela netoxický a nezatěžuje životní prostředí,“ uzavřel Václav Ranc, spoluautor metody, kterou se univerzita rozhodla chránit evropským patentem.
Přečtěte si rozhovor s Danou Škorpilovou, která po padesátce skončila kariéru manažerky a začala pomáhat ostatním jako osobní trenérka a výživová poradkyně.