Vědci z Univerzity Palackého v Olomouci mají v rukou účinný nástroj pro boj s padělateli lihovin, parfémů či kosmetiky. Vyvinuli technologii, která může spotřebitele ochránit před nekvalitními napodobeninami a případně zabránit poškození jejich zdraví. Metoda již získala zlatou medaili na mezinárodní výstavě inovací a patentů Invent Arena v Třinci.
Technologie Key-Lock zabraňuje padělání výrobku pomocí unikátního páru zámku a klíče. „Princip metody je založen na vnesení vhodných molekul do produktu ve velmi nízkých koncentracích. Tyto molekuly fungují jako zámek, který výrobek chrání,“ vysvětlil princip ředitel Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Radek Zbořil, který je jedním z autorů technologie.
Potenciál technologie je podle vědců obrovský. „Může se uplatnit především v potravinářském průmyslu, ale i kosmetice nebo při výrobě a distribuci pohonných hmot. Chemický zámek přidaný do produktu je identický s přírodními látkami, je zcela netoxický a nezatěžuje životní prostředí,“ uzavřel Václav Ranc, spoluautor metody, kterou se univerzita rozhodla chránit evropským patentem.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat
Víte, jak správně skladovat konkrétní potraviny? Jak zužitkovat suroviny do posledního kousku? Nebo…