Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Olomoučtí vědci vynalezli technologii, která odhalí padělané potraviny i kosmetiku

2 minuty radosti
Zdroj fotografie: Dollarphotoclub

Vědci z Univerzity Palackého v Olomouci mají v rukou účinný nástroj pro boj s padělateli lihovin, parfémů či kosmetiky. Vyvinuli technologii, která může spotřebitele ochránit před nekvalitními napodobeninami a případně zabránit poškození jejich zdraví. Metoda již získala zlatou medaili na mezinárodní výstavě inovací a patentů Invent Arena v Třinci.

Technologie Key-Lock zabraňuje padělání výrobku pomocí unikátního páru zámku a klíče. „Princip metody je založen na vnesení vhodných molekul do produktu ve velmi nízkých koncentracích. Tyto molekuly fungují jako zámek, který výrobek chrání,“ vysvětlil princip ředitel Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Radek Zbořil, který je jedním z autorů technologie.

Potenciál technologie je podle vědců obrovský. „Může se uplatnit především v potravinářském průmyslu, ale i kosmetice nebo při výrobě a distribuci pohonných hmot. Chemický zámek přidaný do produktu je identický s přírodními látkami, je zcela netoxický a nezatěžuje životní prostředí,“ uzavřel Václav Ranc, spoluautor metody, kterou se univerzita rozhodla chránit evropským patentem.

Související články

Zaručeně zlepší den

Česká firma přišla s revoluční metodou zpracování odpadu

Jak zabránit suchu v krajině? Podívejte se, jak originálně problém vyřešili na Šumavě

Napůl robot, napůl člověk. Chytrý oblek zvyší efektivitu práce

Proč prádlo usušené na slunci tak krásně voní? Dánští vědci tuto záhadu objasnili

Inspirativní rozhovor

Občané samotní mohou mnohé věci ve městě změnit. Stačí jen chtít, říká Barbora Fodorová z Chcu to v Brně

Občané samotní mohou mnohé věci ve městě změnit. Stačí jen chtít, říká Barbora Fodorová z Chcu to v Brně

Přečtěte si rozhovor se zakladatelkou projektu Chcu to v Brně, jehož prostřednictvím brněnští studenti pomáhají občanům se podílet na veřejném dění.