Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Ochutnejte steak, pro který nezemřela žádná kráva. Vypěstované maso se konečně vyrovná originálu

Zdroj fotografie: Aleph Farms

Maso, za které nezaplatilo životem žádné zvíře, bude možné ochutnat již brzy. Izraelské firmě Aleph Farms se za pomocí 3D tisku podařilo vyrobit první steaky a vyladit jejich chuť i strukturu tak, aby byly od běžně dostupného masa k nerozeznání.

Na tom, aby měl výsledný steak správné vlastnosti, pracovali v gastronomickém startupu Aleph Farms už od roku 2017. Technologie, která vznikla ve spolupráci s univerzitou Technion, využívá přirozené procesy regenerace svalové tkáně. Základem je několik různých buněk šetrně odebraných přímo od živého zvířete, a to podobným způsobem jako při výtěru z lidských úst. Firma pak tyto buňky vytvářející tuk, žíly i svalstvo pěstuje ve stejných podmínkách, jaké by měly v těle krávy. Výsledkem je steak z vysokého roštěnce, kvůli kterému nezemřel žádný živý tvor.

Cesta k finální podobě masa vede přes 3D biotisk, který umožňuje buňky přesně rozmisťovat na ploše a vrstvit je na sebe s cílem získat silnější plátky masa. Po natisknutí struktur na rostlinnou podložku trvá necelé tři týdny, než ve speciálních inkubátorech dorostou do požadované velikosti. Výsledný produkt by měl být nerozeznatelný od originálu. Výhodou nového způsobu pěstování masa je zejména etický a šetrný přístup ke zvířatům. Při prvotním odběru buněk jich stačí jen malé množství. Kráva tak nemusí pocítit žádný diskomfort, a přitom z ní může vzniknout třeba tisíc porcí steaků.

Zdroj: Czechcrunch

Související články

Zaručeně zlepší den

Vesmír už nikdy nebude jako dřív. Vědci přišli s přelomovým objevem

Mini domečky fascinují malé i velké. Česká Kamenice jich má celý park

Víčka od pitíček jako stavebnice. Česká firma přišla s originálním nápadem

Kočky milují své majitele. Nový výzkum potvrdil důležitost páníčka v jejich životech

Inspirativní rozhovor

Alžběta Blašková: Žít v symbióze se zvířaty je nádherné

Alžběta Blašková: Žít v symbióze se zvířaty je nádherné

Přečtěte si rozhovor s Alžbětou Blaškovou, zakladatelkou Útulku Tibet, která si vysloužila ocenění Laskavec 2021.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Svět je stále lepším místem. A to je Fakt(omluva)

Inspirace z knihovny: Svět je stále lepším místem. A to je Fakt(omluva)

Jde to s námi z kopce. Situace ve světě se horší, množství násilných činů narůstá. Také…