Maso, za které nezaplatilo životem žádné zvíře, bude možné ochutnat již brzy. Izraelské firmě Aleph Farms se za pomocí 3D tisku podařilo vyrobit první steaky a vyladit jejich chuť i strukturu tak, aby byly od běžně dostupného masa k nerozeznání.
Na tom, aby měl výsledný steak správné vlastnosti, pracovali v gastronomickém startupu Aleph Farms už od roku 2017. Technologie, která vznikla ve spolupráci s univerzitou Technion, využívá přirozené procesy regenerace svalové tkáně. Základem je několik různých buněk šetrně odebraných přímo od živého zvířete, a to podobným způsobem jako při výtěru z lidských úst. Firma pak tyto buňky vytvářející tuk, žíly i svalstvo pěstuje ve stejných podmínkách, jaké by měly v těle krávy. Výsledkem je steak z vysokého roštěnce, kvůli kterému nezemřel žádný živý tvor.
Cesta k finální podobě masa vede přes 3D biotisk, který umožňuje buňky přesně rozmisťovat na ploše a vrstvit je na sebe s cílem získat silnější plátky masa. Po natisknutí struktur na rostlinnou podložku trvá necelé tři týdny, než ve speciálních inkubátorech dorostou do požadované velikosti. Výsledný produkt by měl být nerozeznatelný od originálu. Výhodou nového způsobu pěstování masa je zejména etický a šetrný přístup ke zvířatům. Při prvotním odběru buněk jich stačí jen malé množství. Kráva tak nemusí pocítit žádný diskomfort, a přitom z ní může vzniknout třeba tisíc porcí steaků.
Zdroj: Czechcrunch
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Vydejte se na cesty. Tereza Ramba promlouvá do duše všem Dobrodruhům
Láska je. Věta, která vystihuje životy nás všech. Protože láska je všechno, jak by řekla Tereza…