Laktobacily mohou vést ke snížení rizika rakoviny vaječníků

laktobacily
Zdroj: pixabay.com

Dobrá zpráva pro všechny ženy. Čeští vědci odhalili, že laktobacily pomáhají při prevenci výskytu rakoviny vaječníků. Ty totiž upravují poševní bakteriální prostředí a mohou snížit riziko vzniku nádoru. Rakovinou vaječníků může onemocnět až 1,7 % žen, některé ženy jsou ale k onemocnění náchylnější. Právě těm by měl pomoci současný objev českých vědců.

„Přišli jsme na to, že ženy, které mají specifické zastoupení bakterií v pochvě, častěji onemocní rakovinou vaječníků. Pacientky s rakovinou vaječníků a některé ženy s velmi vysokým rizikem vzniku rakoviny mají jiné bakteriální prostředí v pochvě než ženy, které rakovinu vaječníků nemají,” uvedl jeden z českých výzkumníků Michal Zikán. Podle něj je možné prostřednictvím dodání laktobacilů ovlivnit bakteriální prostředí. To by podle něj mohlo riziko rakoviny vaječníků snížit. Tento závěr ještě potřebují potvrdit dalšími výzkumy.

Lékaři do aktuálního výzkumu zařadili celkem 580 žen. Polovinu tvořily české pacientky Gynekologicko-porodnické kliniky Lékařské kliniky Univerzity Karlovy. Výsledky výzkumu byly uveřejněny v prestižním medicínském časopise Lancet. Výzkum českých vědců tak dal ženám další naději, protože léčba nádorů vaječníků je složitá.

Autor článku

Zuzana Tomášková