Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Kvalita pšenice a mouky by letos měla být dobrá

Ilustrační fotografie. Zdroj: Dollar Photo Club

Zástupci Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v Česku se na agrosalonu Země živitelka shodli na tom, že letošní kvalita pšenice a mouky by měla být dobrá. Prohlásili také, že jsou s letošní úrodou spokojeni a že pekařské výrobky nebudou zdražovat. Pekaři také představili novou strategii svazu a mediální kampaň Fandím českému pečivu, která v brzké době odstartuje.

Přestože si pekaři nebyli letošní léto jisti dobrou úrodou, dnes už mohou říci, že se obavy nepotvrdily. Dlouhé období sucha, které v posledních měsících trápilo Česko, naštěstí nemělo za následek suchá a tedy drobná zrna. „Kvalita potravinářské pšenice podle rozborů prvních vzorků vypadá velmi dobře. Obsah dusíkatých látek, tedy lepku, je velmi vysoký, což je dobrá zpráva pro pekaře,“ uvedl pro ČTK člen představenstva Svazu průmyslových mlýnů Pavel Filip.

Cena pšenice sice v minulých letech zaznamenala velké výkyvy, ale prozatím to vypadá, že ceny zůstanou podobné těm z loňského roku. V České republice je v současné době možné sehnat tunu pšenice za 4000 až 4200 korun. Cenu ovlivňuje také tvrdost pšenice a vlhkost zrna. Letošní zrna mají vlhkost kolem deseti procent, přičemž ideální je alespoň čtrnáct procent. Mlynáři tak musí do obilí vodu doplňovat.

„Přibližně pět procent, což není tak jednoduché. Potřebujeme ji tam dostat, musí proniknout do jádra zrna. Tam potom bobtnají škrobová zrna, čímž se mění struktura a dá se oddělit bílá mouka od otrub. Potom se dají dobře vyrábět krupice a hrubé mouky, což jsou české speciality,“ řekl pro ČTK Filip. Kromě úrody pekaři také představili veřejnosti novou strategii svazu a mediální kampaň Fandím českému pečivo, do které chtějí zapojit známé osobnosti.

Zdroj: ČTK

Související články

Zaručeně zlepší den

Brněnští studenti vymysleli chytrý skleník. Zjednoduší pěstování zeleniny a pomůže proti suchu

Čeští vědci hlásí objev v boji proti rakovině. Nové léky jsou až stokrát účinnější

Mladší o pět let? Podle vědců je možné omládnout díky speciálnímu cvičení

Čeští vědci vyvinuli unikátní rychlotesty na covid-19. Výsledky odhalí už za hodinu

Inspirativní rozhovor

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Přečtěte si rozhovor se studenty neurověd - Kryštofem a Vojtou, kteří tvoří podcast Brain We Are.