Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Konzumace ovoce a zeleniny nás dělá spokojenějšími

Ilustrační fotografie. Zdroj: Dollar Photo Club

Stravovat se zdravě nám dělá dobře nejen na těle, ale také na duši. Z konzumace zdravých potravin totiž plyne pocit spokojenosti i dobré duševní zdraví. Potvrdili to vědci z Warwick University.

Britští vědci se ve svém výzkumu zaměřili na vztah mezi konzumovaným jídlem a pocity, které vyvolává. Téměř 80 tisíc náhodně vybraných účastníků odpovídalo na detailní otázky týkající se jejich stravování a s ním spojených návyků, zdravotního stavu i různých pocitů. Právě v oblasti ovoce a zeleniny výzkumníci objevili zajímavé údaje.

Z odpovědí totiž vyšlo najevo, že z konzumace ovoce a zeleniny pramení velký pocit spokojenosti. Ta navíc není podmíněna žádnými dalšími faktory – ať už jde o pohlaví, finanční situaci, vzdělání, nebo věk člověka. S rostoucím množstvím snězeného ovoce a zeleniny zároveň pravděpodobně klesá nebezpečí vzniku deprese i demence.

Po prokazatelném pozitivním vlivu konzumace ovoce a zeleniny na lidské zdraví se tak nyní na základě výsledků uvažuje i o kladném vlivu na naši psychiku. Překvapivá zjištění poskytly podnět pro pokračování ve výzkumu a pro bližší zkoumání, aby mohly být získané informace potvrzeny a upřesněny.

Související články

Zaručeně zlepší den

Naděje pro pacienty se závažným průběhem covidu. Vědci zjistili, které léky napomáhají zotavení

Zatočí s plevelem i cenou biozeleniny. V Opavě vznikl stroj, který slibuje revoluci v zemědělství

Dobrá zpráva pro ty, kteří prodělali koronavirus. Podle vědců získávají na několik měsíců imunitu

Jak motivovat děti k úklidu? Češi vymysleli hru, která domácí práce mění v zábavu

Inspirativní rozhovor

Po padesátce jsem začala žít nový život. Víru v sama sebe se snažím vštěpovat i svým klientkám, říká trenérka Dana Škorpilová

Po padesátce jsem začala žít nový život. Víru v sama sebe se snažím vštěpovat i svým klientkám, říká trenérka Dana Škorpilová

Přečtěte si rozhovor s Danou Škorpilovou, která po padesátce skončila kariéru manažerky a začala pomáhat ostatním jako osobní trenérka a výživová poradkyně.