Stravovat se zdravě nám dělá dobře nejen na těle, ale také na duši. Z konzumace zdravých potravin totiž plyne pocit spokojenosti i dobré duševní zdraví. Potvrdili to vědci z Warwick University.
Britští vědci se ve svém výzkumu zaměřili na vztah mezi konzumovaným jídlem a pocity, které vyvolává. Téměř 80 tisíc náhodně vybraných účastníků odpovídalo na detailní otázky týkající se jejich stravování a s ním spojených návyků, zdravotního stavu i různých pocitů. Právě v oblasti ovoce a zeleniny výzkumníci objevili zajímavé údaje.
Z odpovědí totiž vyšlo najevo, že z konzumace ovoce a zeleniny pramení velký pocit spokojenosti. Ta navíc není podmíněna žádnými dalšími faktory – ať už jde o pohlaví, finanční situaci, vzdělání, nebo věk člověka. S rostoucím množstvím snězeného ovoce a zeleniny zároveň pravděpodobně klesá nebezpečí vzniku deprese i demence.
Po prokazatelném pozitivním vlivu konzumace ovoce a zeleniny na lidské zdraví se tak nyní na základě výsledků uvažuje i o kladném vlivu na naši psychiku. Překvapivá zjištění poskytly podnět pro pokračování ve výzkumu a pro bližší zkoumání, aby mohly být získané informace potvrzeny a upřesněny.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Sněhová sestřička na vás dýchne kouzelnou vánoční atmosférou
Ve vzduchu poletují sněhové vločky, přes okno je vidět rozsvícený stromeček a uvnitř to voní po…