Stravovat se zdravě nám dělá dobře nejen na těle, ale také na duši. Z konzumace zdravých potravin totiž plyne pocit spokojenosti i dobré duševní zdraví. Potvrdili to vědci z Warwick University.
Britští vědci se ve svém výzkumu zaměřili na vztah mezi konzumovaným jídlem a pocity, které vyvolává. Téměř 80 tisíc náhodně vybraných účastníků odpovídalo na detailní otázky týkající se jejich stravování a s ním spojených návyků, zdravotního stavu i různých pocitů. Právě v oblasti ovoce a zeleniny výzkumníci objevili zajímavé údaje.
Z odpovědí totiž vyšlo najevo, že z konzumace ovoce a zeleniny pramení velký pocit spokojenosti. Ta navíc není podmíněna žádnými dalšími faktory – ať už jde o pohlaví, finanční situaci, vzdělání, nebo věk člověka. S rostoucím množstvím snězeného ovoce a zeleniny zároveň pravděpodobně klesá nebezpečí vzniku deprese i demence.
Po prokazatelném pozitivním vlivu konzumace ovoce a zeleniny na lidské zdraví se tak nyní na základě výsledků uvažuje i o kladném vlivu na naši psychiku. Překvapivá zjištění poskytly podnět pro pokračování ve výzkumu a pro bližší zkoumání, aby mohly být získané informace potvrzeny a upřesněny.
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny: Duhový chodníček vás provede všemi odstíny dětské hravosti
Jaké to je, když přijde déšť na návštěvu? A co když uletí balónky? Novinka z pera básnířky Zuzany…