Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Konzumace ovoce a zeleniny nás dělá spokojenějšími

Ilustrační fotografie. Zdroj: Dollar Photo Club

Stravovat se zdravě nám dělá dobře nejen na těle, ale také na duši. Z konzumace zdravých potravin totiž plyne pocit spokojenosti i dobré duševní zdraví. Potvrdili to vědci z Warwick University.

Britští vědci se ve svém výzkumu zaměřili na vztah mezi konzumovaným jídlem a pocity, které vyvolává. Téměř 80 tisíc náhodně vybraných účastníků odpovídalo na detailní otázky týkající se jejich stravování a s ním spojených návyků, zdravotního stavu i různých pocitů. Právě v oblasti ovoce a zeleniny výzkumníci objevili zajímavé údaje.

Z odpovědí totiž vyšlo najevo, že z konzumace ovoce a zeleniny pramení velký pocit spokojenosti. Ta navíc není podmíněna žádnými dalšími faktory – ať už jde o pohlaví, finanční situaci, vzdělání, nebo věk člověka. S rostoucím množstvím snězeného ovoce a zeleniny zároveň pravděpodobně klesá nebezpečí vzniku deprese i demence.

Po prokazatelném pozitivním vlivu konzumace ovoce a zeleniny na lidské zdraví se tak nyní na základě výsledků uvažuje i o kladném vlivu na naši psychiku. Překvapivá zjištění poskytly podnět pro pokračování ve výzkumu a pro bližší zkoumání, aby mohly být získané informace potvrzeny a upřesněny.

Související články

Zaručeně zlepší den

Čeští vědci hlásí objev v boji proti rakovině. Nové léky jsou až stokrát účinnější

Praha znovu ovládla anketu o nejlepší místo pro život. Zjistěte, jak se umístil váš kraj

Průlom v boji proti koronaviru. Nový test přináší přesné výsledky už za 90 minut

Novinka v léčbě cukrovky. Horké koupele mají dobrý vliv na krevní tlak i obezitu

Inspirativní rozhovor

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Přečtěte si rozhovor se studenty neurověd - Kryštofem a Vojtou, kteří tvoří podcast Brain We Are.