Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Farma, kde saláty rostou na zdech. V Americe vyvinuli vertikální pěstování, šetří místo i vodu

V Plenty pěstují salát, rukolu či kapustu. Zdroj: Plenty.cz

Jak vypadá zemědělství budoucnosti? Start-up Plenty z amerického San Franciska využívá vertikální pěstování, při němž plodiny rostou na vnitřních svislých stěnách. Podle firmy je díky tomu pěstování rychlejší a v porovnání s běžnými způsoby farmaření spotřebuje méně než jedno procento půdy a necelých pět procent vody. 

Při vertikálním pěstování je spotřeba vody o více než 95 procent nižší než při běžném zemědělství. Zdroj: Instagram Plenty

Díky vnitřním uměle vytvořeným podmínkám není růst plodin ovlivňován změnami počasí a není proto třeba rostliny ošetřovat žádnými chemickými prostředky proti plísním či škůdcům. Ideální podmínky pak také zajistí podstatně rychlejší dobu, jež je k vypěstování potřeba, přičemž podle autorů Plenty lze rostliny sklízet už deset dní po jejich vysetí.

Zatím v Plenty pěstují pouze listové plodiny, jako je salát, rukola či kapusta. Přičemž například u salátu je cena jednoho asi 130 gramového balení 4,99 dolarů, tedy necelých 110 korun českých. V budoucnu pak farma díky spolupráci s firmou Driscoll’s plánuje vertikálně pěstovat také jahody. „Naše mise je přinášet zákazníkům co nejchutnější jídlo a zároveň snižovat dopad na životní prostředí,“ uvedl spoluzakladatel firmy Nate Storey. Podívejte se na video o projektu zde.

Související články

Zaručeně zlepší den

Naděje pro pacienty se závažným průběhem covidu. Vědci zjistili, které léky napomáhají zotavení

Zatočí s plevelem i cenou biozeleniny. V Opavě vznikl stroj, který slibuje revoluci v zemědělství

Dobrá zpráva pro ty, kteří prodělali koronavirus. Podle vědců získávají na několik měsíců imunitu

Jak motivovat děti k úklidu? Češi vymysleli hru, která domácí práce mění v zábavu

Inspirativní rozhovor

Po padesátce jsem začala žít nový život. Víru v sama sebe se snažím vštěpovat i svým klientkám, říká trenérka Dana Škorpilová

Po padesátce jsem začala žít nový život. Víru v sama sebe se snažím vštěpovat i svým klientkám, říká trenérka Dana Škorpilová

Přečtěte si rozhovor s Danou Škorpilovou, která po padesátce skončila kariéru manažerky a začala pomáhat ostatním jako osobní trenérka a výživová poradkyně.