Jak vypadá zemědělství budoucnosti? Start-up Plenty z amerického San Franciska využívá vertikální pěstování, při němž plodiny rostou na vnitřních svislých stěnách. Podle firmy je díky tomu pěstování rychlejší a v porovnání s běžnými způsoby farmaření spotřebuje méně než jedno procento půdy a necelých pět procent vody.
Díky vnitřním uměle vytvořeným podmínkám není růst plodin ovlivňován změnami počasí a není proto třeba rostliny ošetřovat žádnými chemickými prostředky proti plísním či škůdcům. Ideální podmínky pak také zajistí podstatně rychlejší dobu, jež je k vypěstování potřeba, přičemž podle autorů Plenty lze rostliny sklízet už deset dní po jejich vysetí.
Zatím v Plenty pěstují pouze listové plodiny, jako je salát, rukola či kapusta. Přičemž například u salátu je cena jednoho asi 130 gramového balení 4,99 dolarů, tedy necelých 110 korun českých. V budoucnu pak farma díky spolupráci s firmou Driscoll’s plánuje vertikálně pěstovat také jahody. „Naše mise je přinášet zákazníkům co nejchutnější jídlo a zároveň snižovat dopad na životní prostředí,“ uvedl spoluzakladatel firmy Nate Storey. Podívejte se na video o projektu zde.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Sny nám říkají mnohem více, než si myslíme. Jak je rozklíčovat?
Noční výlety do říše snů jsou často skvělou zábavou a opravdovým odreagováním. Člověk v nich může…