Studie týkající se oblasti příčin vzniku migrén nadějně otevírá možnosti k novým typům prevencí a terapií, píše server Interesting Engineering.
V mnoha studiích zaměřených na příčiny onemocnění u různých populací bylo zjištěno, že migrény a vyšší hladina krevního cukru jsou vzájemně provázané. Pozorování vztahu mezi těmito dvěma nemocemi naznačuje, že jsou ovlivněny genetikou, prostředím nebo kombinací obojího.
Profesor Dale Nyholt a výzkumník Rafiqul Islam z australské Queensland University of Technology (QUT) společně nejprve provedli rešerši v rámci dostupné literatury o současném výskytu migrény a stavů souvisejících s krevním cukrem. Přesvědčivé pozitivní důkazy právě k tomuto tématu je inspirovaly k provedení celogenomové asociační studie.
Vědci zjistili, že stav inzulínu a hladina cukru v krvi v lačném stavu mají významnou genetickou souvislost s migrénami a bolestmi hlavy. Avšak vznik migrén ukazovala zejména spojitost s glukózovým stavem 2 hodiny po jídle. Zjistili také, že vysoké hladiny hormonu zvaného proinzulin nalačno mohou pomoci chránit před bolestmi hlavy. Výzkumníci tak získali pohled na základní biologii ovlivňující migrénu, bolest hlavy a s tím související glykemické rysy.
Vědci však připouštějí, že jejich studie má určitá omezení. Studie byla provedena na jedincích evropského původu a není jisté, jak bude možné výzkum a jeho zjištění zobecnit na ostatní populace.
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Život se s námi dost často nemazlí a klade nám do cesty nejrůznější zkoušky. Je jen na nás, jak je…