Studie týkající se oblasti příčin vzniku migrén nadějně otevírá možnosti k novým typům prevencí a terapií, píše server Interesting Engineering.
V mnoha studiích zaměřených na příčiny onemocnění u různých populací bylo zjištěno, že migrény a vyšší hladina krevního cukru jsou vzájemně provázané. Pozorování vztahu mezi těmito dvěma nemocemi naznačuje, že jsou ovlivněny genetikou, prostředím nebo kombinací obojího.
Profesor Dale Nyholt a výzkumník Rafiqul Islam z australské Queensland University of Technology (QUT) společně nejprve provedli rešerši v rámci dostupné literatury o současném výskytu migrény a stavů souvisejících s krevním cukrem. Přesvědčivé pozitivní důkazy právě k tomuto tématu je inspirovaly k provedení celogenomové asociační studie.
Vědci zjistili, že stav inzulínu a hladina cukru v krvi v lačném stavu mají významnou genetickou souvislost s migrénami a bolestmi hlavy. Avšak vznik migrén ukazovala zejména spojitost s glukózovým stavem 2 hodiny po jídle. Zjistili také, že vysoké hladiny hormonu zvaného proinzulin nalačno mohou pomoci chránit před bolestmi hlavy. Výzkumníci tak získali pohled na základní biologii ovlivňující migrénu, bolest hlavy a s tím související glykemické rysy.
Vědci však připouštějí, že jejich studie má určitá omezení. Studie byla provedena na jedincích evropského původu a není jisté, jak bude možné výzkum a jeho zjištění zobecnit na ostatní populace.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Zapomeňte na 10 000 hodin. Přeskočte pořadí a buďte úspěšní
Opřete se do svého strachu, experimentujte, nebuďte nejlepší – buďte jediní. To jsou jen tři z …